Skip to content

The Telegraph: Pregătiți-vă pentru întâlnirea cu extratereștri înainte de a fi prea târziu

comunicarea cu extratereștrii

Echipa de la Universitatea St Andrews spune că Pământul trebuie să lucreze la comunicarea cu extratereștrii, deoarece primul contact ar putea avea loc în orice zi. Extratereștrii ar putea lua legătura mâine și trebuie să știm ce să le spunem, au avertizat oamenii de știință, în timp ce au lansat un nou centru de cercetare pentru a pregăti omenirea pentru primul contact, scrie The Telegraph.

Universitatea din St Andrews și-a unit forțele cu rețeaua de cercetare SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) din Marea Britanie pentru a stabili protocoale și proceduri în cazul în care sunt găsiți extratereștri.

Echipa avertizează că, deși există măsuri în vigoare pentru a face față amenințărilor reprezentate de impactul asteroizilor, nu există un răspuns convenit în cazul preluării unui semnal radio de la o altă formă de viață inteligentă.

Seti Post-Detection Hub va reuni experți din întreaga lume pentru a decide metode, a adopta legea spațială și a anticipa impacturile în societate.

Dr. John Elliott, cercetător onorific la Școala de Informatică din St Andrews și coordonator al Hub, a spus: „Vom primi vreodată un mesaj de la ET? Nu știm. De asemenea, nu știm când se va întâmpla asta. Dar știm că nu ne putem permite să fim prost pregătiți – fără direcție din punct de vedere științific, social și politic – pentru un eveniment care s-ar putea transforma în realitate încă de mâine și pe care nu ne putem permite să-l gestionăm greșit”.

„Trebuie să ne coordonăm cunoștințele de specialitate nu numai pentru a evalua dovezile, ci și pentru a lua în considerare răspunsul social uman, pe măsură ce înțelegerea noastră progresează și ceea ce știm și ceea ce nu știm este comunicat. Și momentul să facem asta este acum”, a spus Elliot.

Mulți oameni de știință cred acum că viața inteligentă în altă parte a universului este o posibilitate reală, iar NASA a lansat recent o anchetă de opt luni pentru a investiga sute de observări inexplicabile de OZN-uri.

Ancheta privind „fenomenele aeriene neidentificate” este condusă de doctorul Thomas Zurbuchen, de la Direcția Misiuni Științifice a NASA, și urmează să publice un raport vara viitoare.

Anul trecut, grupul operativ pentru fenomene aeriene neidentificate a Pentagonului a publicat un raport privind 144 de incidente OZN înregistrate între 2004 și 2021, dintre care multe au fost observate de piloți militari.

Deși anchetatorii au concluzionat că nu există dovezi că obiectele ar fi venit din spațiul cosmic sau de la un adversar străin, ei au spus că majoritatea nu pot fi explicate.

Protocoalele necesită actualizare

În prezent, singurele protocoale de „contact” existente pentru întâlnirea cu viața extraterestră au fost întocmite chiar de comunitatea SETI în 1989 și nu au fost revizuite din 2010. Dar se concentrează în întregime pe conduita științifică.

Societatea Regală a organizat o reuniune de discuții științifice despre „Detectarea vieții extraterestre și consecințele pentru știință și societate” în 2010, dar nu a existat un acord global cu privire la modul de gestionare a contactului.

A învăța cum să descifrezi o limbă extraterestră sau o metodă de comunicare este probabil unul dintre obstacolele majore pe care experții vor trebui să le ia în considerare.

Într-un documentar recent de la BBC, First Contact: An Alien Encounter, oamenii de știință au recunoscut că nu va fi niciodată posibil să înțelegem ce încearcă extratereștrii să ne spună.

Dr. Alexander Rehding, profesor de muzică la Universitatea Harvard, a spus că oamenii încă nu au învățat cum să traducă comunicarea animală.

„Balenele sunt un studiu foarte bun și, într-un fel, sunt cel mai apropiat lucru de extratereștrii pe care îl avem aici pe Pământ. Balenele sunt foarte inteligente, iar mediul lor este complet diferit de al nostru. Sunetele emise de ele pe care le auzim sunt sunete pe care le recunoaștem ca muzică, sunete repetate”.

„Este o formă de vocalizare, dar nu știm cu adevărat pentru ce este. Este muzică, este o limbă? Ce înseamnă? Ne poate da o idee cât de dificilă este sarcina pe care o avem”, a spus Rehding.

Dr. Elliott a recunoscut că descifrarea unei limbi extraterestre ar fi dificilă fără un fel de piatră Rosetta extraterestră.

„Cu toate acestea, se pot aduna multe, fără aceasta. Limbajul pentru speciile inteligente are un sistem structurat care are mai multe straturi și are structură internă”, a spus el.

„Prin identificarea oricăror modele în cadrul semnalului și calculând modul în care aceste modele interacționează, vom putea apoi să știm dacă trece testul inițial al structurii suprafeței pentru a afișa dovezi că este asemănător limbajului.

„Dacă da, vom putea apoi să trecem la identificarea structurilor interne afișate de toate speciile inteligente cunoscute. Odată ce s-a făcut acest lucru, putem trece la niveluri mai profunde de „sintaxă” până unde în cele din urmă `întâlnește` semantica”.

William Borucki, un fost om de știință al NASA, a adăugat: „Când mă uit la modul în care Hollywoodul descrie contactul, unul dintre lucrurile care cred că este ireal sunt acei oameni care pot comunica cu ușurință și au ambiții similare, răspunsuri similare. Dar când mă gândesc la viața inteligentă și la varietatea ei pe Pământ, avem câini, maimuțe, caracatițe care își au inteligența în brațe, nu în cap. Nu putem vorbi cu majoritatea creaturilor de pe Pământ într-un mod inteligent. Cum vom vorbi cu civilizațiile inteligente? Nu sunt sigur că vom înțelege vreodată”.

Viața veșnică este mai aproape decât credem. O companie testează tehnologia de TRANSFER al conștiinței oamenilor în corpuri artificiale

Pentagonul: OZN-urile ar putea exista. Raport al serviciilor de informații către Congres

Bătrânii și infirmii din Marea Britanie vor fi îngrijiți de roboți în viitor. Guvernul a alocat 34 de milioane de lire sterline