Digital Markets Act (DMA)

Schimbări majore pentru TOȚI utilizatorii de smartphone-uri

Un nou act legislativ intră în vigoare la nivelul UE, cu scopul de a crea o concurență echitabilă pe piața digitală. Acest lucru va aduce o serie de schimbări semnificative pentru toți utilizatorii de telefoane inteligente.

Joi, 7 martie, intră în vigoare un nou act legislativ – Digital Markets Act (DMA) – care vizează piețele digitale. Obiectivul declarat este de a preveni și de a îngreuna abuzul de putere din partea „giganților” pieței. Noua lege afectează nu doar Apple, ci și alți giganți online, cum ar fi Alphabet (compania mamă a Google), Amazon și Meta (incluzând Facebook, Whatsapp și Instagram). De asemenea, este vizată și aplicația video TikTok.
Citiți și: Apel pe WhatsApp de la număr internațional necunoscut. Ce trebuie să faci

Modificările vor avea un impact asupra practic tuturor utilizatorilor de smartphone-uri din UE. De exemplu, Google nu va mai putea favoriza propriile produse în rezultatele căutării. Apple va trebui să permită și alte magazine de aplicații pe iPhone-urile sale. De asemenea, va fi interzisă conectarea datelor din diferite servicii fără consimțământul expres al utilizatorilor.

O altă noutate este că smartphone-urile vor trebui să ofere opțiunea de a alege dintre mai multe motoare de căutare. La prima pornire, utilizatorilor li se vor prezenta mai multe motoare de căutare și vor putea alege unul implicit. De asemenea, pentru a preveni abuzul de putere, se aplică reguli mai stricte, de exemplu, pentru Whatsapp.

Schimbări majore pentru aplicațiile de chat

Deja în ultima vreme, Facebook a creat în aplicațiile sale de chat (Whatsapp și Messenger) premisele pentru integrarea unor servicii de mesagerie concurente, deși deocamdată doar sub formă de text. În următorii ani, vor trebui să fie disponibile și toate celelalte funcții – mesaje multimedia, chat-uri de grup, apeluri video etc.
Citiți și: Modificare majoră la WhatsApp. Când va fi disponibilă pe telefoanele mobile

Sancțiuni usturătoare pentru nerespectarea legii

În caz de încălcare a legii, giganții tech se pot confrunta cu amenzi de miliarde de euro. Catalogul de sancțiuni prevede amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală, iar în caz de recidivă, chiar 20%. Ca ultimă opțiune, se ia în considerare chiar și posibila desființare a companiilor. Cu toate acestea, experții se întreabă cum va fi pus în practică DMA. În cele din urmă, depinde de fiecare utilizator dacă va accepta sau nu noile posibilități.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!