Una dintre cele mai noi teorii ale consiprației este aceea că Facebook își ascultă utilizatorii prin intermediul microfonului telefonului mobil pentru a-i bombarda apoi cu reclame.

V-ați întrebat de ce, când sunteți într-un magazin sau farmacie, aveți senzația că telefonul vă știe gândurile și primiți reclame legate de produsele pe care intenționați să le cumpărați?

Alex Hern, editor tech la The Guardian, explică cum funcționează algoritmii Facebook.

El susține că nu este nevoie ca Facebook să ne asculte prin microfonul telefonului pentru că firma are o multitudine de alte metode de monitorizare.

Compania, prin vocea lui Mark Zuckerberg, a negat în fața unei comisii de anchetă din SUA că firma sa face acest lucru.

Pe de altă parte, pentru a pune capăt acestei teorii a consiprației, Facebook a lansat „Why I am seeing this” care explică utilizatorilor de ce văd anumite reclame.

Alex Hern a explicat câteva metode, unele șocante, prin care Facebook monitorizează comportamentul, activitatea online și obiceiurile utilizatorilor.

Jurnalista de la The Guardian cu care a discutat Hern i-a povestit acestuia că a discutat cu sora ei despre faptul că ar vrea să-și cumpere o pereche de cizme.

Nu a căutat pe Google și nici pe Facebook cuvântul cizme.

Doar au vorbit la telefon. Apoi, i-a spus soțului că ar vrea să-și ia niște cizme.

În acea după-amiază a început să primească în news feed reclame la cizme.

Pentru că a fost șocată, a luat telefonul și a strigat în el: Vreau un lanțișor de argint!

Câteva ore mai târziu, primea deja reclame despre lănțișoare de argint.

Alex Hern susține că Facebook nu te monitorizează prin microfonul telefonului mobil.

„Te spionează cât de mult pot, dar nu prin microfon”, a explicat el.

Orice persoană poate verifica ce date de voce intră și ies dintr-un telefon folosind un computer.

„Nimic din datele de voce nu pleacă spre Facebook”, a adăugat Hern.

În orice telefon smart există un mic procesator care ascultă întotdeauna. Dar, ascultă un singur lucru: Wake World.

Wake World sunt cuvintele special gândite pentru a comunica verbal cu telefoanele mobile: OK Google, Hey Siri, Alexa sau Cortana.

Telefonul nu transmite nimic până nu aude Wake Word.

„Odată ce-l aude, trimite tot ce aude către serverul principal. Apoi nu te mai poți baza decât pe promisiunea unor companii ca Amazon, Apple, Google că nu fac nimic altceva decât să încerce să-ți răspundă întrebărilor”, a spus Hern.

„Nu poți fi sigur că nu ascultă, nimeni nu poate fi”, a adăugat el.

Hern a explicat că spionarea prin intermediul microfonului este un efort extraordinar și că este dificil să extragi informația relevantă din multitudinea de sunete pe care le-ar transmite microfonul.

Când a dezvăluit tacticile NSA, Eduard Snowden a arătat că agenția americană face acest tip de spionaj, dar numai cu mesajele de tip text.

Alex Hern este de părere că Facebook nu are nevoie să folosească microfonul pentru că oricum știe totul despre utilizatorii săi.

Algoritmul de funcționare al Facebook te face să spui companiei totul despre tine într-un mod pe care să-l înțeleagă.

Ce știe Facebook? Sunt chestiile obișnuite legate de tot ceea ce a postat, scris sau vorbit vreodată o persoană.

Dar mai sunt informații pe care utilizatorii le oferă fără să știe.

De exemplu, de anul trecut Facebook poate să identifice cu ce tip de camere s-au făcut fotografiile postate.

Dacă ați făcut poze la mare, poate să identifice tipurile de particule de nisip care arată câte persoane au făcut pozele pe același nisip cu același tip de cameră.

Unul dintre prietenii dumnevoastră poate a încărcat pe Facebook  sau a trimis prin mesaj o listă cu numere de telefon sau o listă cu orice alt tip de informație.

Astfel, Facebook știe deja foarte multe informații fără ca dumneavoastră să fi fost întrebat.

Facebook știe aproape toate website-urile pe care le-ați vizitat pe net.

Știe locurile prin care ați mers dacă ați dat drumul la „location acces”.

Unele magazine au un semnal bluetooth care transmite către Facebook când ați intrat în magazin.

Aceste sisteme bluetooth cer telefonului dumneavoastră să se conecteze automat la ele.

În acest mod, Facebook știe că telefonul a fost în acel magazin și informația este folosită.

Lumea trebuie să înțeleagă că supravegherea digitală este constantă (Alex Hern)

Trebuie să înțelegeți că, chiar dacă dumneavostră controlați ceea ce faceți pe Facebook, nu controlați ceea ce fac prietenii dumneavoastră.

Dacă o reclamă la un produs vă apare în news feed și știți că nu ați discutat despre acel produs, asta poate însemna că prietenii dumneavoastră au comentat sau căutat acel produs.

Jurnalista care l-a intervievat pe Hern i-a dat următorul exemplu: a fost cu fiul ei la London Eye și în cabină au discutat că poți chiar lua masa la înălțime, poți bea un pahar de șampanie.

Nu după mult timp, în news feed i-a apărut o reclamă în care i se spunea unde poate lua masa la înălțime în Londra.

„Poate din 100 de prieteni, cinci au văzut postarea despre London Eye sau doar știau că te-ai dus la London Eye sau chiar au căutat din întâmplare London Eye. Oamenii cred că ei au cauzat asta în loc să se gândească că poate alții au fost cauza”, i-a spus Hern.

El a mai adăugat că viața de zi cu zi, chiar și fără tehnologie este plină de coincidențe, iar în cazul Facebook, care are două miliarde de utilizatori, aceste coincidențe au loc mai des.

„Toți lăsăm urme digitale pe care nu le putem controla. Nu putem avea încredere că Facebook nu folosește cu alte intenții informațiile pe care le are despre noi”, a încheiat Alex Hern.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.