Skip to content

Accident de elicopter în Iran. Președintele Raisi și ministrul de Externe, printre cei aflați la bord

Accident elicopter Iran

UPDATE: Președintele Raisi a murit. Numeroși iranieni și-au exprimat bucuria pe rețelele de socializare
Un elicopter care îl transporta pe președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și pe ministrul de Externe, Hossein Amirabdollahian, a dispărut în condiții meteorologice nefavorabile. În urma incidentului, au fost mobilizate 40 de echipe de căutare și salvare, inclusiv opt ambulanțe și drone, pentru a localiza aeronava dispărută.

Potrivit Al Jazeera, elicopterul s-ar fi prăbușit în apropierea unei mine de cupru numită Sungun. Aceasta este situată între Jofa și Varzaqan, la aproximativ 70 km – 100 km distanță de orașul Tabriz, unul dintre cele mai mari orașe din Iran și, de asemenea, orașul către care se îndreptau președintele Iranului și ministrul de Externe.

Fouad Izadi, profesor de studii mondiale la Universitatea din Teheran, a declarat că echipele de căutare nu au reușit să ia legătura cu cei aflați la bordul elicopterului. „Acest lucru ar putea fi cauzat de gravitatea accidentului sau de faptul că zona nu este acoperită de rețeaua de comunicații. Trebuie să așteptăm să vedem”, a spus Izadi.

Președintele Raisi se afla în regiune după inaugurarea unui baraj împreună cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Analistul politic iranian Mohammad Marandi a subliniat că Raisi plănuia să viziteze mai multe provincii din nordul țării. „Avem 30 de provincii și el a promis să viziteze fiecare provincie cel puțin o dată pe an, așa că este constant în mișcare”, a explicat Marandi.

„Se pare că vremea era foarte rea, era ceață densă. Imaginile de la echipa de salvare arată că vizibilitatea este foarte redusă. Este posibil ca pilotul să nu fi vrut să riște și a coborât rapid elicopterul, dar ar putea fi și altceva,” a adăugat Marandi.

Televiziunea de stat transmite rugăciuni pentru sănătatea președintelui

Între timp, în orașul iranian Mashhad, oamenii s-au adunat pentru a se ruga pentru președintele Ebrahim Raisi și pentru ceilalți oficiali aflați la bordul elicopterului. Pe lângă Raisi și Amirabdollahian, la bord se mai aflau guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est, Malek Rahmati, și ayatollahul Mohammad Ali Ale-Hashem, reprezentantul liderului suprem iranian în Azerbaidjanul de Est.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat primele imagini din zona unde ar fi survenit accidentul de elicopter, arătând membri ai Semilunei Roşii deplasându-se printr-o ceaţă densă. În alte imagini difuzate de aceeaşi televiziune sunt transmise rugăciuni pentru sănătatea preşedintelui aflate în desfăşurare în mai multe moschei, inclusiv în moscheea din oraşul sfânt Mashhad.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!