Polițist, trei ani după gratii. A ucis o fetiță cu autospeciala de serviciu

La jumătatea lunii ianuarie 2022, un tragic accident de circulație a avut loc pe Bulevardul Laminorului din Capitală. Două fetițe au fost călcate cu mașina, pe trecerea de pietoni, de un agent de poliție. Una dintre ele în vârstă de 11 ani a murit, cealaltă a fost rănită.

Constantin Popescu, de fel din Curtea de Argeș, lucra de cinci ani în Poliție, la Secția 5 București, când a avut loc accidentul. A încercat să scape motivând că era în timpul serviciului, avea semnalele acustice și luminoase aprinse. Mințea cu nerușinare. A aprins luminile după impact. În plus, mergea cu viteză mare, între 85 și 88 km/h în oraș.

Inițial a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare și urma să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Administrației Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 sau în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Nu i-a convenit sentința, așa că a făcut apel.
Tânăr polițist, arestat după ce i-a luat toți banii unui șofer

La fel au procedat părinții victimelor și Parchetul. Pe 13 august 2024, la doi ani și șapte luni de la tragedie, Curtea de Apel București l-a trimis după gratii. Instanța a obligat City Insurance, aflată în prezent în faliment, la plata sumei de 700.000 euro cu titlu de daune morale. La prima instanță, despăgubirile pentru ambele familii au fost de 250.000 de euro, părinții solicitând 7.000.000 de euro. Banii vor fi plătiți de Fondul de Garantare a Asiguraților.

Potrivit rechizitoriului, la data accidentului, în jurul orei 13.30, în timp ce conducea autospeciala MAI cu nr. 49987, în momentul în care a ajuns la o trecere de pietoni nu a acordat prioritate celor două fete care traversau strada. Raisa a decedat pe loc, iar Elena a avut nevoie de 100 de zile de îngrijiri medicale.

Pe stradă existau indicatoare care reglementau circulația rutieră: presemnalizare trecere pentru pietoni, trecere pentru pietoni, stație transport în comun. În zona producerii accidentului exista un marcaj pietonal, slab vizibil, dar nu erau și limitatoare de viteză.

„Inculpatul a circulat neatent la trafic și indicatoare, cu o viteză superioară limitei legale, pe care nu a redus-o din timp, astfel încât să oprească autoturismul în siguranță pentru a acorda prioritate de trecere victimelor angajate în traversare regulamentară la trecerea de pietoni.” – hotărâre instanță

Dacă ar fi fost atent la trafic, putea să observe fetele care traversau strada și să oprească. Acestea nu puteau prevede că polițistul nu se va opri, astfel că nu au nici o vină în producerea accidentului. Polițistul nu a avut nici o reacție pentru a evita impactul.
Polițist de la Rutieră corupt și „glumeț”, protectorul unor firme de transport

Raisa a fost lovită în plin și transportată pe o distanță de cca. 50 de m până când polițistul a oprit mașina. A coborât, s-a dus la Raisa, i-a verificat pulsul, vorbea la telefon, a întors copila pe-o parte și cu pantofii i-a mișcat corpul. Aceste imagini au revoltat o țară întreagă.

Unul dintre martorii tragediei a explicat în instanță că a tot făcut sesizări la Administrația Străzilor cu privire la riscul ridicat de accidente pe care îl prezenta acea trecere de pietoni din cauza depășirilor, vitezei, marcării necorespunzătoare și lipsei limitatoarelor de viteză. Degeaba. Instituția n-a făcut nimic și nici nu a fost sancționată în vreun fel.

Inculpatul, care după accident s-a mutat la o altă secție de poliție, a declarat că nu a văzut copilele și că abia după impact a realizat că a lovit ceva. Instanța de fond a decis că vina pentru producerea accidentului aparține exclusiv agentului.

Cu toate că omul legii a acționat cu neglijență, nerespectând reguli elementare de circulație, a omorât o fată și a rănit o alta, judecătorul a fost milos. A decis o pedeapsă cu suspendare, anulată acum de Curtea de Apel București.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!