Accidente grave produse de șoferii care conduc autoturisme cu volan pe dreapta

Poliția Română atrage atenția asupra numărului mare de accidente rutiere produse de șoferii care conduc autoturisme cu volanul pe dreapta.

De la începutul acestui an au avut loc 25 de accidente în care au fost implicate autoturisme cu volanul pe dreapta. În 24 dintre cele 25 de cazuri, vina a aparținut conducătorilor acestor vehicule. Au decedat 16 persoane și au fost grav rănite alte 24.

Anul trecut, șoferii acestor tip de autovehicule au fost implicați în 90 de accidente rutiere grave soldate cu decesul a 35 de persoane și 88 rănite grav. În cazul a 77 de accidente, vina le-a aparținut, din cauza lor murind 32 de persoane  și 77 au suferit leziuni grave.

În anul 2018, conducătorii de autovehicule cu post de conducere pe partea dreaptă au fost implicați în 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane și 106 rănite grav.

De cele mai multe ori, accidentele rutiere în care sunt implicate autovehicule cu postul de conducere pe partea dreaptă sunt produse din vina șoferilor acestora care fac depășiri neregulamentare.

Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depășirilor, șoferul trebuind să pătrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie în cazul autovehiculelor cu volanul pe partea stângă, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Situația devine și mai riscantă pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile (ceață, ploaie, ninsoare).

Poliția Română a transmis o solicitare Registrului Auto Român prin care s-a propus ca aceste autovehicule să fie omologate numai după mutarea postului de conducere pe partea stângă și asigurarea celorlalte norme tehnice de admitere în circulație.

Registrul Auto Român a precizat că, în conformitate cu prevederile directivei 2007/46/CE referitoare la omologarea vehiculelor rutiere și a principiilor privind libera circulație a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene, statele membre nu pot interzice înmatricularea vehiculelor care au fost omologate comunitar de un alt stat membru.

La nivelul R.A.R, normele tehnice specifice impuse pentru aceste autovehicule se referă numai la echiparea cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului și în cazul în care aceste autovehicule sunt echipate cu o singură lampă de ceață spate, la amplasarea lămpii respective pe partea stângă a autovehiculului.

După ieșirea Marii Britanii din UE, doar în câteva state membre ale Uniunii autovehiculele au volanul pe dreapta: Cipru, Irlanda și Malta.

Mărturie șocantă în cazul accidentului din Italia: „Conduceam de 30 de ore. Eram mort de oboseală”

Șofer român de TIR, arestat după ce a fugit de la locul unui accident și a condus cu parbrizul distrus

Atenție, șoferi! De astăzi, folosirea telefonului la volan se sancționează dur

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA