Se apropie iarna și românii care folosesc lemne pentru a-și încălzi locuințele au cumpărat deja sau caută să achiziționeze această materie primă. La ce trebuie să fie atenți pentru a nu fi înșelați?

În primul rând trebuie să vă documentați care este prețul pentru fiecare specie pentru că acesta diferă. Apoi, trebuie să știți care este diferența dintre un metru cub și un metru ster. Când este stivuit pe sol într-o grămadă de 1m/1m /1m aveam de-a face cu un metru ster, ceea ce reprezintă aproximativ 0,65 metri cubi.

Cei care cumpără lemnele și nu au asistat la încărcarea lor, ceea ce se întâmplă în majoritatea cazurilor, trebuie să le stivuiască și apoi să le achite.

„Traficanții de lemne au prostul obicei de a fura la volum, prin stivuirea lemnului cu goluri mari în interior, această tehnică având denumirea populară de stivuire în fântână sau cuib de barză. Nu uitați să verificați lungimea la care sunt tăiate lemnele”, scriu cei de la Stop Defrișărilor.

Lemnul de foc se vinde secționat la metru, iar pentru buștenii livrați ca lemn de foc (la lung, cum se mai spune) este nevoie de ustensile silvice specifice și o carte de cubaj. Pentru că foarte puțini știu cum se măsoară lemnul, vânzătorii profită.

Din afacere iese în pagubă întotdeauna cumpărătorul pentru că plătește pentru un volum de lemn mai mare decât cel achizționat. Solicitați bonul fiscal, pe acesta este obligatoriu să fie menționat costul încărcării unui metru cub de lemn! Apoi verificați să nu fiți furați nici la costul transportului!

„La nivel național este intens promovată o falsă criză a lemnului de foc. Anual în pădure putrezesc milioane de metri cubi de lemn. De ce în aceste condiții de nesiguranță energetică, organele statului permit Romsilva să lase în pădure ca să putrezească atâta biomasa, iar oamenii să înghețe în case pentru că nu au de unde cumpăra lemn de foc?”, se întreabă cei de la Stop Defrișărilor.

Ei susțin că de aproximativ de un an se forțează o criză a lemnului de foc și că Romsilva a mărit prețul acestuia din august 2022 cu 40% de către Romsilva, adică o medie națională de 300 lei/mc.

„Acum, prin așa-zisa plafonare a prețului, se dorește o nouă scumpire la 500 lei/mc, plafonarea fiind de fapt o nouă bâtă dată în capul contribuabilului care oricum nu poate cumpăra lemnul la aceste prețuri datorită intermediarilor care practică prețuri de 800 lei/mc”, explică Stop Defrișărilor.

Organele statului ar trebui să ancheteze unde se duc banii din diferența de preț. Acest sistem va continua până când Romsilva nu va schimba procedura de vânzare a lemnului de foc.

Un fost angajat al Romsilva, care a cerut să îi fie păstrat anonimatul, a declarat pentru newsromania.net că în domeniul vânzării lemnului de foc este un haos birocratic de nedescris.

„La țară, în sistemul actual, cei care vor lemn de foc de la Romsilva trebuie să se înscrie la Ocolul Silvic pe o listă, dar nu este garantat faptul că îl vor și primi. Așa că ce faci? Te duci la un vânzător de lemne de foc care există aproape în fiecare sat. Acesta mai fură și din pădure, dar cel mai des se duce pe malul apelor și taie de acolo. Astfel, toată lumea e mulțumită”, a explicat fostul angajat.

El a mai adăugat că ar trebui să existe puncte de vânzare, iar lemnul să fie spart și paletizat, evitându-se astfel și furturile. În plus, oamenii ar trebui să știe cum arată specia de lemn pe care o cumpără pentru a nu fi păcăliți.

„Spart și paletizat pentru că nimeni nu știe să calculeze volumul. Dacă îți basculează un camion în curte, nu stai să-l măsori. Dacă e paletizat, se știe clar care este volumul. La orice magazin, dacă cumperi un produs, este cântărit foarte clar. Mai puțin când e vorba de lemn. De ce nu face nimic Protecția Consumatorului?”

Mită de 8.000 de lei pentru un transport de lemne pe Transalpina când drumul era închis

Polițist, gaterist. Combinațiile lemnoase ale unui șef de post campion la infracțiuni

Percheziții la sediile societății Schweighofer Holzindustrie, într-un dosar de comerţ ilegal cu lemne

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!