Skip to content

ZECE lucruri pe care trebuie să le știți despre alegerile pentru Parlamentul European

Între 6 și 9 iunie, milioane de oameni din întreaga Europă vor merge la urne pentru a alege membrii singurului parlament multinațional din lume. Cine poate vota la aceste alegeri, câți europarlamentari va alege România și alte informații importante puteți afla din acest material.

Ce este Parlamentul European?

Parlamentul European este una dintre cele trei instituții ale Uniunii Europene care elaborează legi. Comisia Europeană propune legi care sunt apoi dezbătute, amendate și aprobate (sau respinse) de Consiliul UE, format din miniștri guvernamentali, și de Parlament. Fiind o cameră legislativă, s-a decis ca Parlamentul să fie ales direct. Prima alegere a avut loc în 1979; anterior, membrii erau numiți de parlamentele naționale.

Câte țări sunt reprezentate?

Cetățenii din cele 27 de țări ale UE aleg membrii Parlamentului European (MEP), singurul parlament multinațional din lume.

Câte limbi se vorbesc în Parlamentul European?

În Parlamentul European se folosesc 24 de limbi oficiale ale UE, chiar dacă engleza este tot mai des utilizată în ședințe. Ideea este ca fiecare europarlamentar să se poată exprima în limba natală, deoarece orice cetățean al UE poate candida. De asemenea, cetățenii UE ar trebui să aibă acces la legislație în limbile lor. Sute de interpreți și traducători lucrează la Parlamentul European.
PARLAMENTUL EUROPEAN: Vot important în privința României

Câți membri sunt aleși?

În 2024 vor fi aleși 720 de membri pentru un mandat de 5 ani, informează site-ul Parlamentului European. Distribuția locurilor ține cont de populația fiecărei țări. De exemplu, Germania va alege cel mai mare număr (96), în timp ce Cipru, Luxemburg și Malta cel mai mic număr (6). Franța va alege 81, Italia 76, Spania 61, România 33, Suedia 21, Austria 20 și Danemarca 15 și lista continuă.

Unde are sediul Parlamentul European?

Deși referința comună este Bruxelles, unde se află majoritatea instituțiilor UE și un sediu al parlamentului, sediul oficial este la Strasbourg, unde au loc majoritatea sesiunilor plenare. Aceasta deoarece Parlamentul European a fost inițial găzduit de Consiliul Europei (o instituție internațională separată, fără legătură cu UE). O schimbare în aranjamentele actuale necesită modificarea tratatului, care poate fi decisă doar în unanimitate de țările UE.

Ce face Parlamentul European?

Parlamentul European adoptă – împreună cu Consiliul UE – legi care se aplică în întreaga UE. Exemple includ reglementările privind protecția consumatorilor, calitatea aerului și apei, inteligența artificială, confidențialitatea digitală și libera circulație în bloc. Spre deosebire de alte parlamente, nu poate propune direct legislație, dar poate face recomandări în acest sens Comisiei Europene. Uneori, acestea se bazează pe petiții de la cetățeni sau anchete speciale. Parlamentul aprobă, de asemenea, acorduri comerciale cu țări non-UE și bugetul UE. Are un rol de supraveghere asupra altor instituții UE și votează încrederea (sau cenzura) Comisiei Europene.

Europarlamentarii sunt din partide naționale sau europene?

Alegerile au loc la nivel de țară cu partide naționale care participă. Acestea pot fi afiliate la partide europene și se pot alătura grupurilor politice din Parlamentul European cu idei similare. În prezent, există șapte grupuri politice în Parlamentul European.

Cine va forma majoritatea?

În actualul parlament, Partidul Popular European (EPP), Socialiștii și Democrații (S&D) și liberalii din Renew Europe formează majoritatea. Sondajele sugerează că dreapta și extrema dreaptă vor câștiga teren semnificativ în 2024, dar nu este clar încă dacă acest lucru va schimba majoritatea existentă. Cheia pentru determinarea noilor alianțe va fi EPP, dacă se vor orienta spre dreapta. Liderul de extremă dreaptă francez, Marine Le Pen, a sugerat recent o alianță între Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și grupul de extremă dreaptă Identitate și Democrație (ID), dar chiar și cu EPP nu vor atinge o majoritate bazată pe sondajele actuale.

Câți oameni votează?

Peste 370 de milioane de oameni sunt eligibili să voteze. În 2019, prezența la vot a fost de 50,6%, mai mult decât în ultimele trei alegeri, dar mai puțin decât prezența de 61,9% în 1979. Prezența la vot este de obicei mai mică decât la alegerile naționale.

Cine poate vota?

Cetățenia unui stat UE este necesară pentru a vota la alegerile pentru Parlamentul European. Vârsta minimă de vot variază între 16 ani în Belgia, Germania, Malta și Austria, 17 ani în Grecia și 18 ani în celelalte țări ale UE. Modalitățile de vot sunt decise de fiecare țară și nu toate permit cetățenilor din străinătate să voteze. Cetățenii UE care trăiesc într-un alt stat membru pot alege să voteze în locul de reședință sau în țara de origine, dar este ilegal să voteze de două ori. Persoanele cu dublă cetățenie trebuie să se asigure că sunt înregistrate la autoritățile naționalității lor UE pentru a putea vota.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!