Autoritățile daneze au emis pe 23 septembrie 2024 o alertă la nivel european din cauza unui aditiv alimentar nedeclarat care a fost găsit în stafide importate de la o firmă din România, dar originare din Iran.
Decizia luată de Copenhaga a fost rechemarea produsului româno-iranian de la consumatorii danezi pentru că acestea conținea foarte mult E 220, dioxid de sulf, 51 mg/kg. Doza zilnică recomandată este de până la 0,7 mg/kg de greutate corporală.
Dioxidul de sulf este un gaz incolor se obține prin arderea sulfului și este folosit drept conservant încă din antichitate. El previne deteriorarea produselor prin enzime și bacterii și stabilizează vitamina C. Are și efect de albire, fiind folosit ca agent de albire în făină.
Cu toate acestea, dioxidul de sulf poate provoca probleme respiratorii la pacienții astmatici sau cu bronșite cronice și produce iritații ochilor. În concentrații mari, cum a fost și cazul stafidelor analizate în Danemarca, poate provoca tulburări gastrointestinale.
Alimentele ultraprocesate. Cât de periculoase sunt și cum ne afectează sănătatea
Alerta a fost transmisă prin sistemul rapid creat de Uniunea Europeană, sistem care facilitează schimbul de informații între statele membre și Comisia Europeană atunci când sunt detectate riscuri pentru sănătatea umană legate de alimente sau hrană pentru animale.
Danemarca a notificat International Food Safety Authorities Network (INFOSAN) și România, guvernul de la București urmând să ia măsuri. În alerta emisă de autoritățile daneze nu este menționată marca, ci doar produsul. Nu este precizat nici dacă lotul de stafide iraniene expediat prin România în Danemarca a ajuns și în alte state membre.
INFOSAN este o inițiativă globală creată de Organizația Mondială a Sănătății și Organizația pentru Alimentație și Agricultură pentru a facilita comunicarea rapidă și eficientă între autoritățile naționale în caz de urgențe legate de siguranța alimentară.
Include autorități de siguranță alimentară din întreaga lume și joacă un rol esențial în coordonarea răspunsurilor internaționale la incidente alimentare majore, cum ar fi contaminările sau focarele de boli transmise prin alimente.