Construirea unei tabere de refugiați de către guvernul maghiar la 30 de km de frontiera cu Austria a pus pe jar autoritățile de la Viena care amenință cu introducerea de controale de frontieră stricte. Scandalul are loc în timpul alegerilor din Austria.
„Dacă va fi nevoie, controalele de frontieră către Ungaria vor fi drastic întărite. Le-am comunicat acest lucru fără echivoc autorităților ungare”, a declarat ministrul de Interne Gerhard Karner pentru agenția de presă austriacă APA.
Oficialul a precizat că, în prezent, migrația ilegală la granița cu Ungaria a fost redusă la 97%, traficanții ocolesc Austria, iar 60 de polițiști cooperează cu colegii lor maghiari pentru combaterea traficului de persoane pe teritoriul maghiar.
Guvernatorul landului Burgenland, Hans-Peter Doskozil a declarat că presupusa tabără de refugiați din Ungaria este „trafic de persoane organizat de stat” și a subliniat că se va „opune cu toate mijloacele legale și politice”.
Doskozil este pregătit să închidă puncte de frontieră dacă Viktor Orbán își continuă planul. Partidul Verzilor l-a atacat pe premierul maghiar și FPÖ, partidul populist austriac de extremă dreapta, și l-au somat să respecte legile și să înceteze cu șantajul.
„Cu politicieni precum Orbán și naționalismul lor meschin, prosperitatea și libertatea oamenilor din Europa sunt în pericol. Faptul că Orbán este idolul lui Herbert Kickl spune multe”, se arată în comunicatul Verzilor. Kickl este liderul FPÖ, partid care, alături de Fidesz, face parte dintr-un nou grup în Parlamentul European numit „Patrioți pentru Europa”.
Presa ungară a scris în ultimele săptămâni despre lucrări de construcție pe terenul unei foste școli profesionale de lângă Vitnyéd, un sat din vestul Ungariei aflat la 60 de km de Győr și 100 de km de Viena. Pe o parte a acestui domeniu au locuit până de curând familii de refugiați din Ucraina.
După ce acestea au părăsit zona, aceasta a fost împrejmuită și de atunci au loc lucrări de construcție, renovare și amenajare. Mass-media au publicat fotografii care arătau că în sala de sport au fost montate zeci de paturi suprapuse.
Guvernul Orbán a negat înființarea unei tabere de refugiați, oficialii susținând că „în Ungaria nu va exista niciodată, nicăieri, o tabără de migranți.” Cu toate acestea, situația nu este deloc calmă. Duminica trecută sute de localnici au protestat în apropierea zonei. „Vom continua să protestăm până când vom primi un răspuns oficial și credibil despre utilizarea taberei”, a declarat principalul organizator al demonstrației, politicianul local independent László Remete, pentru APA.
„Oamenii nu cred asigurările deputatului din circumscripția responsabilă de partidul de guvernământ Fidesz că este vorba doar despre o renovare. Vrem să fim informați exact despre ce se pregătește aici: De ce există un imens turn de comunicație, de ce a fost construit un gard de sârmă de trei metri, de ce poliția păzește zona. Este îngrijorător pentru locuitorii din această zonă că nu știu dacă va apărea într-adevăr o tabără de migranți sau altceva”, a mai adăugat el pentru sursa citată.
Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a condamnat în 2023 Ungaria la plata unei amenzi de 200 de milioane de euro, precum și la o penalizare zilnică de un milion de euro pentru fiecare zi de întârziere din cauza modului în care gestionează solicitările de azil.
Cu toate acestea, guvernul Orbán refuză să efectueze plățile, dar solicită fonduri UE pentru finanțarea politicii sale de migrație, cum ar fi pentru construcția gardurilor de frontieră, și amenință că va transporta solicitanții de azil cu autobuzul la Bruxelles.
Recent, Comisia Europeană a anunțat că va deduce amenda din plățile pe care Ungaria le-ar primi de la UE. O parte din fondurile UE pentru Ungaria sunt suspendate încă din 2022 din cauza acuzațiilor de corupție și a preocupărilor legate de statul de drept, scrie vienna.at.