amenda gunoaie romania

România, pusă din nou la colț de Comisia Europeană din cauza gunoaielor

Comisia Europeană pune din nou la colț România din cauza modului în care gestionează deșeurile. Țara noastră ar putea plăti amenzi cuprinse între 2.000 și 124.000 de euro pe zi.

Pe 25 iulie 2024, Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat României pentru neaplicarea corectă a Directivei privind depozitele de deșeuri și a Directivei-cadru privind deșeurile.

Directiva privind depozitele de deșeuri stabilește standarde pentru depozitele de deșeuri pentru a preveni efectele negative asupra sănătății umane, apei, solului și aerului. Conform acestei directive, statele membre trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că doar deșeurile care au fost supuse tratamentului sunt depozitate.

Ce înseamnă avizul motivat? Acesta face parte din procedura infringement, adică procedura de încălcare a obligaţiilor comunitare pe care România s-a obligat să le respecte.

Există trei tipuri de încălcări ale legislaţiei de mediu care determină declanşarea procedurii de infringement: omiterea notificării actelor normative naţionale care transpun şi implementează directivele, neconformarea legislaţiei naţionale la cerinţele normelor comunitare și aplicarea necorespunzătoare a actelor normative comunitare.
Țara deșeurilor, România

Odată declanşată procedura de infringement, aceasta parcurge mai multe etape. Primul pas este scrisoarea de notificare formală, în care sunt enumerate care sunt încălcările legislaţiei comunitare. Pasul al doilea îl reprezintă observaţiile statului membru ca răspuns la scrisoarea formală primită.

Al treilea pas este aviz motivat, trimis în cazul în care statul nu a transmis nici un răspuns sau dacă, în urma analizării observaţiilor, Comisia consideră răspunsul nesatisfăcător.
Afaceri puturoase cu deșeuri verzi

Conform Directivei-cadru privind deșeurile, statele membre trebuie să recupereze și să elimine deșeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană și mediul. Se interzice abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deșeurilor.

Comisia a trimis o scrisoare de notificare oficială României în noiembrie 2021 privind deficiențele din cinci depozite de deșeuri, dar și legat de eșecul României de a înființa o rețea integrată și adecvată de instalații de gestionare a deșeurilor.

După evaluarea răspunsului trimis de România, Comisia a concluzionat că trei depozite de deșeuri sunt încă neconforme, inclusiv unul situat în București. În plus, Comisia a concluzionat că instalațiile pentru tratarea deșeurilor înainte de depozitare sunt insuficiente pentru deșeurile municipale amestecate și biodeșeuri.
Documentar: Banii nu au miros. Miliarde din deșeuri

După primirea avizului motivat, România are la dispoziție două luni să răspundă și să ia măsurile necesare. În caz contrar, poate fi dată în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Pe lângă această procedură de infringement deja existentă, Comisia Europeană a decis să deschidă o alta împotriva tuturor statelor membre .

Comisia Europeană solicită tuturor statelor membre să îndeplinească obiectivele de colectare și reciclare a deșeurilor pentru neîndeplinirea obiectivelor de colectare și reciclare a deșeurilor. Toate au eșuat în îndeplinirea mai multor obiective de colectare și reciclare a deșeurilor stabilite prin legislația actuală a UE.

Pe de altă parte, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Finlanda și Suedia nu au îndeplinit obiectivul de 50% pentru 2020 de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale, cum ar fi hârtie, metal, plastic și sticlă.
Un canadian a expediat firmei sale din România sute de tone de haine putrezite

Directiva privind ambalajele și deșeurile de ambalaje se aplică tuturor ambalajelor distribuite pe piața europeană și oricăror deșeuri de ambalaje rezultate, indiferent de locul în care sunt utilizate. Până la 31 decembrie 2008, era obligatoriu ca între 55% și 80% din toate deșeurile de ambalaje să fie reciclate, însă aceste ținte nu au fost atinse.

În plus, Directiva privind deșeurile de echipamente electrice și electronice impune colectarea separată și tratarea corespunzătoare a acestora și rata minimă de colectare care trebuie atinsă anual de statele membre la 65% din greutatea medie a echipamentelor electrice și electronice introduse pe piață în cei trei ani precedenți în statul membru în cauză sau, alternativ, 85% din deșeurile de acest tip generat pe teritoriul acelui stat membru.

Majoritatea statelor membre nu au reușit să colecteze suficient deșeurile electrice și electronice separat și, prin urmare, au ratat obiectivul de colectare al UE. Prin urmare, Comisia a trimis scrisori de notificare oficială fiecăruia dintre cele 27 de state membre care au două luni pentru a răspunde și a aborda deficiențele ridicate de Comisie.
Gunoaie din Italia plimbate prin România de o firmă din Slovacia

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!