Skip to content

Amendă uriașă pentru firma care produce Toblerone, Milka și Oreo. A umflat prețul ciocolatei

Amendă uriașă pentru o firma care produce Toblerone, Milka și Oreo

Gigantul american al ciocolatei, Mondelez, a încălcat regulile concurenței ani de zile și a crescut artificial prețul produselor sale, potrivit investigațiilor Comisiei Europene. Din acest motiv, autoritatea de concurență a impus joi o amendă de 337,5 milioane de euro, a anunțat Comisia. Printre altele, Mondelez a încercat să împiedice comerțul transfrontalier între țările cu prețuri diferite.

„Prin aceste practici ilegale, Mondelez a reușit să mențină prețuri mai mari pentru propriile sale produse, ceea ce a fost în detrimentul consumatorilor din UE”, a declarat Comisia Europeană. Mondelez produce o serie de produse cunoscute, inclusiv ciocolata Milka, Toblerone, Daim, Oreo, Mikado, Philadelphia și Tuc.
Citiți și > File de somon afumat infectat cu bacterie, retras de pe rafturi

În ianuarie 2021, Comisia Europeană a deschis o procedură oficială. Autoritatea a comunicat acum că Mondelez a fost implicată în 22 de acorduri anticoncurențiale sau comportamente concertate. Un acord prevedea ca clienții Mondelez să solicite prețuri mai mari pentru exporturi decât pentru vânzările interne. „Aceste acorduri și comportamente concertate au avut loc între 2012 și 2019 și au afectat toate piețele din UE”, a precizat Comisia.

În plus, Mondelez a refuzat să furnizeze un broker din Germania pentru a preveni revânzarea tabletelor de ciocolată pe teritoriul Austriei, Belgiei, Bulgariei şi României, unde preţurile erau mai ridicate.

Inițial, amenda ar fi trebuit să fie și mai mare. Deoarece Mondelez a colaborat cu Comisia Europeană și și-a recunoscut în mod explicit responsabilitatea, companiei i s-a redus cu 15% amenda, a precizat autoritatea de concurență.