Skip to content

Amenzi de aproape 3.000.000 de lei pentru distribuitorii de energie și gaze. Contoare, citite ilegal

Distribuitorii de energie şi gaze au fost amendați cu aproape 3.000.000 de lei de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie – ANRE din cauza nerespectării legislaţiei privind citirea contoarelor, potrivit Agerpres.

Agenția națională de presă a solicitat ANRE să explice de ce populația primește facturi foarte mari. Răspunsul ANRE a fost că operatorii de distribuţie nu efectuează citirile contoarelor la termenele legale şi astfel facturile emise de furnizori au valori foarte mari.

În urma verificărilor efectuate în vederea stopării acestei practici, ANRE a precizat pentru sursa citată că a luat măsura sancționării furnizorilor cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 2.770.000 lei.

Cea mai mare amendă a primit-o Distribuţie Energie Electrică – 670.000 lei, urmată de E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea (ultimele trei fac parte din grupul Enel) şi Delgaz Grid, fiecare cu câte 400.000 de lei.

În domeniul furnizării gazelor naturale, firmele amendate sunt: Distribuţie Energie Oltenia, cu 190.000 lei, Delgaz Grid cu 160.000 lei, Premier Energy cu 90.000 lei şi Distrigaz Sud Reţele cu 60.000 lei.

ANRE a constatat că operatorii de distribuţie nu au respectat intervalul de citire a indexului aparatelor de măsurare a energiei electrice. Acest interval poate fi mai mare de o lună, dar nu trebuie să depăşească șase luni.

De asemenea, intervalul de citire a indexului contoarelor de gaz nu trebuie să depăşească trei luni. În plus, nu a fost respectată periodicitatea lunară de citire a indexului aparatelor de măsurare a energiei electrice.

Consumatorii care au neclarităţi privind factura de energie electrică şi gaze naturale trebuie să se adreseze pentru clarificări firmei care a emis factura, aceasta având obligaţia transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta este bazată pe un consum estimat, spun reprezentanţii ANRE citați de Agerpres.

Dacă răspunsul nu a fost clar, clienții au posibilitatea să se adreseze ANRE, altor instituţii cu atribuţii în acest sens, precum şi instanţei de judecată.

ANRE recomandă clșienților finali de energie electrică şi gaze naturale să încheie o convenţie de consum cu furnizorul de energie electrică sau de gaze naturale, să verifice în contract perioada în care trebuie transmis indexul furnizorului, să poată autociti contoarele pentru evitarea facturării unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia și să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis.

Este foarte important să nu fie ignorate notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condiţiilor contractuale, în special modificarea preţurilor. Dacă aceste modificări nu respectă condiţiile prevăzute în contract (preţ fix pe o anumită perioadă de timp), clientul final are dreptul să sesizeze ANRE, alte instituţii care au atribuţii în acest sens sau instanţa de judecată.

ANRE are o linie telefonică de tip call-center care poate fi apelată la numărul 0374554265 pentru detalii privind liberalizarea pieței de energie. Clienții nemulțumuți pot trimit ANRE reclamații prin intermediul formularului „Petiţii” de pe site-ului oficial www.anre.ro.

Ponton ilegal de 75.000 de euro din banii Hidroelectrica pentru un director asociat cu „Deputatul Mitralieră”