Skip to content

Amenzi și confiscarea mașinii pentru conducerea fără permis sau cu permisul suspendat în Danemarca

conducerea fără permis sau cu permisul suspendat în Danemarca

Conducerea fără permis de conducere valabil sau cu permisul suspendat în Danemarca poate avea consecințe grave, deoarece sancțiunile și amenzile sunt severe. Deși nu este nemaiauzit să uiți permisul de conducere acasă sau să amâni reînnoirea acestuia, conform legilor daneze privind traficul rutier, ar trebui să ai întotdeauna permisul la tine când conduci – și să te asiguri că este valabil. Dacă nu faci acest lucru, vei suporta amenzi mari – și poți risca chiar o pedeapsă cu închisoarea sau confiscarea vehiculului în caz de infracțiuni repetate.

Amenzile și sancțiunile

Toți șoferii trebuie să posede un permis de conducere valabil atunci când operează un vehicul, conform Legii Traficului Rutier din Danemarca (Færdselsloven). Dacă nu te conformezi, vei primi o amendă corespunzătoare specificului situației, așa cum subliniază Consiliul Danez pentru Siguranța Traficului (Rådet for Sikker Trafik) pe site-ul său. Dacă ai uitat să-ți iei la tine permisul, așteaptă-te să plătești 1.000 de coroane.

Dacă ești prins conducând fără să fi obținut vreodată un permis, va trebui să plătești 7.000 de coroane – și asta dacă ești la prima abatere. O a doua abatere va crește amenda la 8.500 de coroane. Dacă ești prins a treia sau a patra oară, va trebui să plătești 10.500 și, respectiv, 14.000 de coroane. După aceea, vei risca pedepse cu închisoarea, variind de la 7 zile dacă ești prins a cincea oară până la 50 de zile pentru a zecea oară când ești prins.
Angajarea în Danemarca: Contract de muncă și alte documente necesare

De asemenea, trebuie să știi că, dacă ești prins conducând fără permis de trei ori în decurs de trei ani, autoritățile daneze au dreptul de a-ți confisca vehiculul (acest lucru se poate întâmpla chiar mai repede dacă este implicată conducerea sub influența alcoolului).

Conducerea cu permisul suspendat

Ce se întâmplă dacă ești prins conducând cu permisul suspendat? Alegerea de a conduce în timpul perioadei de suspendare a permisului este o încălcare gravă a legii. Infracțiunile repetate în timpul perioadei de suspendare – numită și perioadă de descalificare – pot duce la sancțiuni și mai severe, inclusiv până la un an și jumătate de închisoare și confiscarea vehiculului. În plus, conducerea fără un permis valabil în această perioadă poate duce la respingerea cererilor de despăgubire de către asiguratori.
Salariul minim pe care îl pot încasa românii care lucrează în Danemarca

Practicarea condusului (fără permis)

Este important de menționat că practica de a conduce, o activitate populară printre cei care vor să obțină permisul de conducere, este uneori permisă. Legea Traficului Rutier se aplică în principal pe drumurile publice și spațiile publice, inclusiv majoritatea parcărilor deschise publicului. Cu toate acestea, anumite zone private care nu sunt în general accesibile sau folosite de public pot să nu fie supuse acestor reguli, astfel încât ar trebui să le poți folosi pentru a practica condusul. Dacă se produce un accident în timp ce conduci fără permis într-o astfel de zonă, acest lucru poate afecta negativ evaluarea companiilor de asigurări.