Skip to content

Peste 40 de țări cer anchetă internațională privind moartea lui Navalnîi

Anchetă moarte Navalnîi

Alexei Navalnîi a murit într-un penitenciar din Rusia în urmă cu mai bine de două săptămâni. Acum, peste 40 de țări cer o investigație internațională independentă. Numeroși politicieni occidentali dau vina pe șeful de la Kremlin, Putin, pentru moartea opozantului.

După moartea criticului proeminent al regimului de la Kremlin, Alexei Navalnîi, într-un penitenciar, peste 40 de țări au cerut o anchetă internațională independentă. Rusia trebuie să permită o „investigație internațională independentă și transparentă cu privire la moartea sa subită”, a declarat luni ambasadoarea UE, Lotte Knudsen, în fața Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, în numele a 43 de state.

Potrivit autorităților ruse, Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit pe 16 februarie într-o colonie penitenciară, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare.
Citiți și: Navalnîi: „Îmi dau seama că există pericol, dar de ce să-mi fie frică?”

Navalny a murit din „cauze naturale”, au declarat autoritățile din Rusia. Susținătorii săi și numeroși politicieni occidentali dau vina pe conducerea rusă și pe șeful de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru moartea opozantului. Moscova respinge acuzațiile.

După moartea lui Navalnîi, autoritățile au refuzat să predea cadavrul rudelor sale timp de opt zile. Acestea au bănuit că a fost o încercare de a acoperi implicarea autorităților în moartea sa. În cele din urmă, Navalnîi a fost înmormântat vineri la Moscova, iar numeroși susținători s-au adunat la ceremonie, în ciuda avertismentelor autorităților.