Skip to content

Angajarea în Danemarca: Contract de muncă și alte documente necesare

Angajarea-in-Danemarca-Foto-NewsRomania.net

Cu o economie stabilă și o calitate înaltă a vieții, Danemarca atrage tot mai mulți lucrători din străinătate. În acest articol, vom explora pașii necesari pentru angajarea în această nordică, de la contract de muncă la numărul CPR, până la deschiderea unui cont bancar și obținerea altor documente absolut esențiale.

Contractul de muncă

În general, angajatorul dumneavoastră este obligat să vă dea un contract, cu excepții limitate. Contractul va specifica condițiile de angajare, cum ar fi salariul, programul de lucru și alți termeni relevanți.

Înainte de a-l semna, asigurați-vă că examinați cu atenție contractul și puneți întrebări dacă nu înțelegeți unii dintre termeni. Ca regulă generală, dacă vreunul dintre termeni se modifică în viitor, veți primi modificările în scris într-o perioadă de notificare necesară.

Majoritatea lucrătorilor (aproximativ 70%) de pe piața muncii daneză sunt membri ai unui sindicat. Merită să vă gândiți cu atenție dacă să vă alăturați unuia, citind despre drepturile pe care le veți câștiga și solicitând, eventual, analizarea contractului dvs.

De asemenea, este recomandabil să verificați dacă angajatorul dvs. este membru al unei confederații de angajatori și, prin urmare, este legat de contractele colective daneze care reglementează salariile și alte condiții de muncă.
Citiți și: Drepturile generale ale angajaților în Danemarca

Număr CPR

Deși puteți trece de interviu și de procesul de acceptare, nu puteți începe să lucrați în Danemarca până când nu aveți un număr CPR (înregistrare personală).

Cetățenilor nordici li se permite să lucreze în Danemarca și pur și simplu se înregistrează la Centrul local pentru cetățeni (Borgerservice) pentru a obține un număr CPR.

Cetățenii UE/SEE trebuie să obțină mai întâi un certificat de înregistrare și apoi numărul lor CPR. Acest lucru se poate face online, urmat de o întâlnire la unul dintre Centrele de servicii pentru cetățeni internaționali.
Citiți și: Amenzi și confiscarea mașinii pentru conducerea fără permis sau cu permisul suspendat în Danemarca

Card fiscal

Cardul dvs. fiscal (skattekort) este o informație digitală care indică angajatorului dvs. rata de impozitare. Cota reală de impozitare depinde de cât câștigați pe an și de câte deduceri puteți obține. Autoritatea fiscală daneză Skat păstrează aceste informații în baza sa de date și trimite cardul fiscal direct angajatorului tău, care îți va deduce impozitul și îl va transfera direct la Agenția Fiscală și apoi îți va plăti salariul.

Puteți solicita cardul fiscal cu o lună înainte de începerea angajării, prin intermediul site-ului Skat, care are instrucțiuni în limba engleză. Odată înregistrat, puteți găsi cardul fiscal digital în partea de sus a evaluării preliminare a veniturilor (forskudsopgørelsen).

Dacă nu înregistrați un card fiscal, veți fi automat impozitat cu 55%. În timp ce taxele sunt mari în Danemarca, majoritatea angajaților au o rată de impozitare mai mică decât aceasta.

Dacă uitați să îl înregistrați înainte de a fi plătit, nu este totul pierdut, deoarece trebuie doar să obțineți cardul fiscal pentru a vă întoarce pe drumul cel bun, iar apoi impozitele dvs. pot fi revizuite în anul fiscal următor. De asemenea, puteți vorbi cu departamentul de salarizare al companiei dvs. pentru a vedea dacă poate face ceva pentru a vă primi banii înapoi mai devreme.
Citiți și: Salariul minim pe care îl pot încasa românii care lucrează în Danemarca

Card de sănătate

Odată ce aveți un număr CPR, vi se eliberează un card galben de sănătate. Odată ce aveți acest document, vă puteți înregistra la un medic de familie local și puteți accesa serviciile de sănătate din Danemarca. Acestea includ programări gratuite la medic și consultații și tratamente de specialitate gratuite în cadrul sistemului național de sănătate. De asemenea, puteți primi subvenții pentru medicină și servicii medicale, inclusiv unele tratamente stomatologice, fizioterapie, tratament chiropractician și consultații psihologice.

Nu sunteți eligibil pentru asistență medicală gratuită în timp ce așteptați înregistrarea personală sau numărul dvs. CPR.

MitID și e-Boks

MitID este o aplicație de identitate digitală pentru telefoane mobile sau tablete, utilizată în Danemarca pentru a dovedi identitatea atunci când accesați servicii guvernamentale sau comerciale online sau în aplicații.

Aveți nevoie de MitID pentru aproape tot ceea ce faceți online în Danemarca: servicii bancare, MobilePay (un sistem de plată digital), cumpărături online, taxe, asistență medicală, pensii, Borger.dk (portalul pentru servicii și informații guvernamentale online) și poștă digitală.

Poșta digitală, numită e-Boks este un sistem securizat de poștă digitală în care primiți toate documentele oficiale, cum ar fi cele de la agențiile guvernamentale și serviciile de sănătate, și necesită autentificarea MitID. Tot aici vei primi statele de plată.

Angajarea în Danemarca – Cont bancar

Salariul dvs. trebuie plătit într-o bancă daneză. Organizațiile de afaceri au solicitat modificarea acestor reguli, deoarece procesul poate dura luni de zile, deoarece noii sosiți în Danemarca trebuie mai întâi să obțină un permis de ședere (în cazul celor din țări din afara UE/SEE), apoi un număr CPR, o adresă daneză, acces la serviciul de identificare digitală MitID și un card de asigurări de sănătate înainte de a deschide, în final, un cont bancar.

În conformitate cu regulile actuale, aveți nevoie de un cont bancar danez pentru a vă primi salariul. Cu toate acestea, unii angajatori permit plata salariului într-un cont în coroane daneze deschis la Revolut, de exemplu.