Un eșantion extins de apă potabilă din Europa a dezvăluit prezența unei substanțe asociate cu chimicalele „eterne” utilizate în pesticide și refrigerare, a anunțat miercuri o coaliție de organizații neguvernamentale. Acest anunț vine după un studiu anterior realizat în luna mai de către European Pesticide Action Network (PAN Europe) și membrii săi, care a descoperit niveluri „alarmante” de PFAS în râurile, lacurile și apele subterane din Europa.
PFAS, substanțe chimice de lungă durată utilizate pe scară largă în articole de zi cu zi, cum ar fi produsele cosmetice, tigăile antiaderente și extinctoarele, sunt produse extrem de durabile care pot necesita secole pentru a se descompune.
În cel mai recent studiu, eșantioanele prelevate din apa îmbuteliată și de la robinet din 11 țări ale UE au detectat prezența acidului trifluoroacetic (TFA). O sursă majoră de TFA provine din degradarea PFAS utilizate în anumite pesticide sintetice și gaze de răcire folosite în refrigerare și aer condiționat, printre alte aplicații. Impactul posibil asupra sănătății umane al PFAS, și în special al TFA, este în creștere, dar „surprinzător de puține studii toxicologice sunt disponibile”, a declarat PAN Europe.
►►► Cantitatea de plastic din apa îmbuteliată în PET-uri, îngrijorător de mare. O româncă din SUA, coautoare a studiului
Eșantioanele testate de Centrul de Tehnologie a Apei din Karlsruhe, Germania, au găsit TFA în 34 din cele 36 de probe de apă de la robinet și în 12 din cele 19 ape minerale și de izvor îmbuteliate. Valorile TFA în apa de la robinet au variat de la „nedetectabil” la 4.100 nanograme/litru, cu o medie de 740 ng/L. În apele minerale și de izvor, valorile TFA au variat de la „nedetectabil” la 3.200 ng/L, cu o medie de 278 ng/L.
PAN Europe a susținut propunerea făcută de Institutul Național Olandez de Sănătate Publică și Mediu de a stabili un standard la 2.200 ng/L. Acest standard „a fost stabilit astfel încât consumul de apă potabilă să îndeplinească doar 20% din aportul zilnic tolerabil”, a precizat PAN Europe. Acest prag a fost depășit în apa minerală analizată în Austria (4.100 ng/L), în timp ce în Paris, apa de la robinet analizată conținea 2.100 ng/L.
Conform reglementărilor Uniunii Europene, din 2026, apa potabilă nu trebuie să depășească 500 ng/L pentru toate PFAS, iar ONG-urile solicită ca TFA să fie adăugat pe listă. O decizie anterioară de a clasa TFA drept „nerelevant” conform reglementărilor UE privind pesticidele a fost „regretabilă”, având în vedere că „profilul toxicologic al acestuia încă lasă multe întrebări fără răspuns”, se arăta în raportul din luna mai.
►►► Agenția de mediu a UE trage un semnal de alarmă privind aprovizionarea cu apă în Europa
Un studiu recent pe iepuri și expunerea la TFA a descoperit defecte congenitale la urmași, ridicând preocupări serioase cu privire la acest chimical. PAN Europe a solicitat intervenții urgente pentru a aborda acest „eșec politic”, începând cu o „interdicție rapidă” a pesticidelor PFAS și o reconsiderare a amenințării reprezentate de chimicalele individuale, cum ar fi TFA.