Skip to content

Apple va plăti 95.000.000 de dolari pentru că și-a ascultat clienții prin Siri

Apple va plăti 95.000.000 de dolari pentru că și-a ascultat clienții prin Siri

Apple a fost de acord să plătească 95 de milioane de dolari pentru a soluționa un caz în instanță după ce și-a ascultat clienții, fără permisiunea acestora, prin dispozitivele ce aveau incluse Siri.  

Gigantul tehnologic a fost acuzat de interceptarea convorbirilor clienților săi prin asistentul virtual Siri. Acesta este integrat în dispozitive precum iPhone, iPad, Mac, Apple Watch sau HomePod și utilizează inteligența artificială și recunoașterea vocală pentru a răspunde la comenzi vocale și pentru a efectua diverse sarcini.

Reclamanții din dosar susțin, de asemenea, că înregistrările vocale au fost partajate cu agenții de publicitate. Pe de cealaltă parte, Apple neagă orice faptă greșită, precum și acuzațiile conform cărora „a înregistrat, a divulgat către terți sau nu a șters convorbirile înregistrate în urma activării Siri” fără consimțământ.

Reclamanții susțin că Apple a înregistrat persoane care au activat accidental asistentul virtual, fără a utiliza fraza „Hei, Siri” pentru a-l trezi. Astfel, agenții de publicitate au primit înregistrările și au putut ulterior să caute cuvinte-cheie pentru a viza mai bine reclamele.
Zi neagră pentru Google și Apple. Curtea de Justiție a UE le-a dat peste nas în procese de 15,7 miliarde de euro

Reclamanta principală, Fumiko Lopez, susține că ea și fiica sa au fost înregistrate fără consimțământ și afirmă că au primit reclame țintite după ce au vorbit despre produse, inclusiv Air Jordans.

Apple a propus ca data pentru o decizie de soluționare a disputei să fie 14 februarie, în cadrul unui tribunal din nordul Californiei. Acest tip de proces este unul de tip acțiune colectivă și funcționează astfel: un număr mic de persoane merge în instanță în numele unui grup mai mare.
Practici Apple potențial interzise, investigate de Comisia Europeană

Dacă aceștia câștigă, banii obținuți sunt distribuiți tuturor reclamanților, notează BBC. Conform documentelor instanței, fiecare reclamant, care trebuie să fie rezident în SUA, ar putea primi până la 20 de dolari pentru fiecare dispozitiv compatibil cu Siri pe care l-a deținut între 2014 și 2019.

În acest caz, avocații ar putea primi 30% din sumă plus cheltuielile, ceea ce se ridică la puțin sub 30 de milioane de dolari, conform sursei citate. Prin soluționare, Apple nu doar că neagă orice faptă greșită, dar evită și riscul unui proces care ar putea însemna o despăgubire mult mai mare.

Aceeași firmă de avocatură dă în judecată Google într-o acțiune similară și acuză compania că a ascultat clienții folosind dispozitivele Google. Acest proces este în prezent în desfășurare la aceeași instanță.
Google a plătit zeci de miliarde de dolari către Apple pentru monopolul motorului său de căutare

Apple a fost implicată în mai multe procese colective în ultimii ani. În ianuarie 2024, a început să plătească despăgubiri într-un proces de 500 de milioane de dolari după ce a fost acuzată ca încetinit deliberat iPhone-urile în SUA.

În martie, a fost de acord să plătească 490 de milioane de dolari într-o acțiune colectivă condusă de o autoritate publică locală din Marea Britanie. Iar în noiembrie, grupul de consumatori Which? a inițiat o acțiune colectivă împotriva companiei, acuzând-o că a înșelat clienții prin serviciul său iCloud.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!