Aproape 74.000 de copii din România au părinții plecați la muncă în străinătate. Neoficial, numărul este mult mai mare. Aproape 30% au ambii părinți peste hotare. Interesant este că 79% dintre părinți nu își pot lua copiii cu ei.
„Anul acesta va pleca și tata. Când mama mea pleacă, pur si simplu simt că nu mai trăiesc. Mami pleacă de când eu aveam șase ani, iar fratele meu, doi. Când a plecat prima dată am plâns și am crezut că m-a părăsit, dar bunica mi-a explicat că a plecat pentru noi toți, pentru mai bine. Anul acesta urmează să plece și tata, atunci nu știu cum o să reacționez, dar cred că am să plâng”, le-a spus o fetiță de 12 ani celor de la Salvați Copiii.
Un raport al organizației Salvaţi Copiii România publicat pe 12 aprilie 2023 și bazat pe date oficiale arată că 21.276 de copii au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat.
Intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantionul măsurat de Salvați Copiii România. Pentru marea majoritate
a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă.
Studiul mai scoate la iveală că foarte mulți dintre părinții plecați (41%) nu intenționează să se întoarcă definitiv în România.
„Fenomenul copiilor rămași în țară, în vreme ce părinții lor muncesc în străinătate este unul de amploare, definitoriu pentru România postdecembristă: doar în statisticile oficiale sunt 73.868 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, septembrie 2022), din care 21.276 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părintească, având ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susţinător este plecat.”
Specialiștii de la Salvați Copiii România au încercat să afle care sunt consecințele psiho-sociale și problemele cărora acești copii le fac față.
Darius este clasa a doua. Tatăl lui muncește sezonier în străinătate, cei doi ținând legătura prin telefon și aplicații de comunicare. În perioadele în care este plecat, copilul își schimbă comportamentul: este mai trist, vorbește mai des despre tată, nu are chef să facă lucruri pe care le face cu plăcere când tata este acasă.
Cum tot mai mulți români au plecat să muncească în străinătate și și-au lăxat acasă copiii, a fost nevoie de dezvoltarea unei rețele de servicii specializate pentru acești minori. Din 2010. Salvați Copiii a creat astfel de servicii adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii..
Peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas copiii sau părinți, au
beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 127.000 de persoane au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă şi la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.
La 1 ianuarie 2021, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani care aveau domiciliul în
România era de aproape 3,9 milioane, conform Institutului Național de Statistică.
Datele ultimului referendum arată astfel: copii cu vârsta între 0 și 4 ani sunt în număr de 956.735; între 5 și 9 ani sunt 1.023.540, între 10 și 14 ani, 1.093.654, iar între 15 și 19 ani sunt 1.039.069. În total sunt 4.112.998 de copii.
Anul trecut, peste 76.000 de copii din România aveau părinții plecați la muncă în străinătate., ceea ce înseamnă că numărul lor este într-o ușoară scădere. Însă acestea sunt date oficiale.
Legea privind ieșirea minorilor din România va fi modificată