Autoritățile române s-au răzgândit: NU se mai intră în carantină / autoizolare la sosirea din Spania

La numai câteva ore după ce Institutul Național de Sănătate Publică a publicat (luni, 10 august) o nouă listă a țărilor considerate cu risc epidemiologic ridicat, în care a fost inclusă și Spania, Comitetul Național pentru Situații de Urgență – CNSU a aprobat o altă nouă listă de pe care această țară a fost exclusă.

„Având în vedere situaţia complexă generată de evoluţia cazurilor noi de îmbolnăvire în Europa, precum şi situaţia furnizată astăzi, 10.08.2020, de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, potrivit căreia rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori înregistrată în Spania se situează la valoarea de 75,8 – inferioară valorii înregistrată pe teritoriul României (87,4) – ţinând cont de necesitatea monitorizării permanente a evoluţiei cazurilor noi de îmbolnăvire în ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat, pe baza criteriului aprobat prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 36 din 21.07.2020, luând în considerare implicaţiile majore generate de intrarea pe teritoriul naţional a unui număr mare de persoane din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat (…), Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta hotărâre. Art. (1) Se aprobă eliminarea Regatului Spaniei de pe lista ţărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat”, se arată în decizia CNSU.

Ambasada României în Spania a transmis luni, 10 august, într-un comunicat de presă următoarele:

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi Hotărârea Nr. 39 prin care s-a decis eliminarea Regatului Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România.

De asemenea, a fost luată decizia ca instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc epidemiologic ridicat să se adopte prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza situației emisă de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și a propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică”.
Așadar, persoanele care vin în România din Spania nu mai sunt obligate să intre în carantină sau autoizolare timp de 14 zile, pentru toate celelalte țări de pe listă rămânând această obligativitate.
LISTA MODIFICATĂ A ȚĂRILOR INCLUSE în categoria cu risc epidemiologic o puteți consulta mai jos sau o puteți descărca de AICI!
  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA