Procurorii ruși cer pedepse cu închisoarea de aproape șase ani pentru fiecare dintre cei trei avocați care l-au reprezentat pe Alexei Navalnîi, a declarat marți un aliat al liderului opoziției decedat, citat de Reuters.
Vadim Kobzev, Igor Sergunin și Alexei Liptser sunt acuzați că au făcut parte dintr-o organizație extremistă. Ei au fost arestați în octombrie 2023 și, în următoarea lună, și-au găsit locul pe lista oficială a „teroriștilor și extremiștilor”.
Navalnîi, care a murit subit într-o colonie penală din Siberia, a fost el însuși condamnat pentru extremism și alte acuzații pe care le-a negat în totalitate. Procurorii susțin că avocații au transmis informații către și dinspre Navalnîi în timp ce acesta se afla în închisoare.
Ivan Jdanov, fost director al fundației anticorupție a lui Navalnîi, a postat pe Telegram că procurorii cer pedepse în colonii penale de 5 ani și 11 luni pentru Kobzev, 5 ani și 10 luni pentru Liptser și 5 ani și 6 luni pentru Sergunin.
„Nu au comis nicio crimă. Sunt în închisoare doar pentru că și-au făcut meseria, pe care orice avocat ar trebui să o facă pentru orice deținut. Să pregătească o strategie de apărare, să discute problemele de detenție în închisoare, să scrie plângeri”, a declarat Iulia Navalnaia.
Procesul avocaților a avut loc cu ușile închise la cererea procurorilor care au invocat o amenințare de securitate, pe care nu au detaliat-o, dacă ar fi avut loc în public. Verdictul este așteptat în curând.
Kremlinul nu comentează cazurile judiciare individuale, dar autoritățile i-au portretizat pe Navalnîi și susținătorii săi ca trădători sprijiniți de Occident care încearcă să destabilizeze Rusia, mai scrie Reuters. Activiștii pentru drepturile omului spun că vizarea avocaților care apără persoane care se împotrivesc autorităților și războiului din Ucraina a depășit o nouă limită în reprimarea opoziției sub Putin.
În ciuda încarcerării sale, Navalnîi a reușit, prin intermediul avocaților, să posteze pe rețelele sociale și să depună frecvente plângeri legale referitoare la tratamentul său din închisoare, folosind audierile legale rezultate ca o oportunitate pentru a continua să vorbească împotriva guvernului și războiului.
Soția sa a publicat un videoclip cu mai multe întâlniri înregistrate pe ascuns între Navalnîi și avocații acuzați în închisoare, ceva ce ea a spus că este ilegal, deoarece o persoană acuzată are dreptul de a discuta în privat cu avocatul său. Ea a precizat că înregistrările au fost realizate de către autorități, dar au intrat în posesia echipei lui Navalnîi după ce au oferit o recompensă celor care ar veni cu informații despre moartea acestuia.
În videoclip, Navalnaia a spus că știe cu certitudine că „momentul uciderii lui Alexei” a fost surprins de mai multe camere de video și a oferit o recompensă de 10 milioane de ruble (97.500 de dolari) pentru oricine va preda înregistrările. Versiunea Kremlinului este că opozantul rus a decedat în urma unei „combinații de boli” pe fondul creșterii critice a tensiunii arteriale. Navalnîi n-a avut niciodată probleme cardiace.
Pe de altă parte, poliția germană face investigații după ce mama unui alt opozant al lui Putin, Vladimir Kara-Murza, s-a îmbolnăvit subit la Berlin. Kara-Murza a declarat că ancheta vizează infracțiunea de tentativă de omor și a precizat că mama sa pare să nu fi fost otrăvită sau să fi suferit brusc un atac de cord. Kara-Murza a spus că presupunerile conform cărora mama sa, o cetățeană germano-rusă, ar fi fost otrăvită nu au fost confirmate.
Anchetatorii germani au explicat că femeia a ajuns la în după-amiaza de 17 decembrie, plângându-se de simptome de otrăvire. Apartamentul acesteia este percheziționat. Kara-Murza, unul dintre cei mai importanți critici ai lui Putin, a fost unul dintre cei 26 de prizonieri schimbați între Rusia, Belarus și Occident în august 2024, cea mai mare schimbare de prizonieri din timpul Războiului Rece.
Printre cei pentru care a fost schimbat se numără asasinul rus Vadim Kasikov, condamnat pentru crima din 2019, într-un parc din Berlin, a unui cetățean georgian care făcuse parte din mișcarea de independență cecenă. Anul trecut, jurnalista rusă de investigație Elena Kostiucenko s-a îmbolnăvit și ea brusc într-un tren spre Berlin, după ceea ce credea că a fost un atac cu otravă. Poliția a deschis o investigație privind o tentativă de omor.