Skip to content

Banca Centrală a Rusiei și Raiffeisen Bank, atacate

atac raiffeisen si banca rusiei

Ucrainenii au atacat Banca Centrală a Rusiei luni, 29 iulie 2024, potrivit unor surse din cadrul agenției de spionaj militar de la Kiev. Agenția spaniolă de știri EFE, preluată de Agerpres, a precizat că Direcția Principală a ministerului ucrainean al Apărării este responsabilă de acțiune.

Pagina de internet a Băncii Centrale a Rusiei a fost blocată pe 29 iulie în urma unui atac informatic. Campania de atacuri cibernetice ucrainene a început pe 23 iulie și a vizat mai multe bănci: Gazprombank, VTB, Raiffeisen Bank sau Alfa-Bank.

Ca urmare a breșei de securitate informatică, clienții băncilor nu au avut acces la toate serviciile acestor instituții financiare. Hackeri ucraineni au intrat și în platforme de investiţii bursiere, bancomate, reţele de social media şi de comunicaţii, furnizori de internet şi sisteme de plăţi digitale, conform sursei citate.
Răzbunarea lui Tor: Mafia cecenă, un hacker britanic și un escroc român

Atacurile cibernetice constituie o parte esențială a conflictului dintre Ucraina și Rusia. Ambele tabere lansează astfel de atacuri asupra sectorului public și privat al adversarului, fie prin intermediul structurilor guvernamentale, fie utilizând hackeri independenți, neafiliați cu instituțiile de stat.

Gazprombank este banca prin care se desfășoară toate plățile pentru achiziția de petrol și gaze din Rusia. VTB era una dintre cele mai mari bănci cu capital rusesc din Ucraina înainte de anexarea Crimeii în 2014. Ulterior, banca a fost supusă sancțiunilor internaționale.

În februarie 2022, VTB era deținută de instituții din Rusia: Agenția Federală pentru Administrarea Proprietății Statului, Ministerul Finanțelor și Agenția de Asigurare a Depozitelor din Rusia. Președintele băncii este Andrei Kostin care este și președinte al consiliului de administrație.
Orice smartphone poate fi localizat și interceptat fără instalarea vreunei aplicații

Începând cu aprilie 2018, mai multe state au impus sancțiuni împotriva lui: SUA, Canada, Ucraina, Regatul Unit, Elveția, Japonia, Noua Zeelandă și Australia. Din 2022 se află și pe lista Uniunii Europene. În februarie 2024, Departamentul de Justiție al Statelor Unite l-a acuzat pe Kostin și pe doi asociați ai săi de spălare de bani și încălcarea sancțiunilor americane împotriva lui.

Alfa-Bank îl are ca personaj cheie pe Mihail Maratovici Fridman, un multimiliardar născut în Ucraina, cu cetățenie rusă și israeliană. Este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Rusia și a fost membru al numeroase organisme publice, inclusiv Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia, Camera Publică a Rusiei și Consiliul pentru Relații Externe.
ATAC INFORMATIC: Ce trebuie să faceți dacă ați primit un e-mail de amenințare

După in vazia rusă din Ucraina, UE a impus sancțiuni împotriva lui, dar magnatul a susținut că acuzațiile blocului comunitar sunt false, defăimătoare și a dat în judecată instituțiile europene. Ulterior, s-a retras din câteva consilii de administrație pentru a evita sancțiunile.

În decembrie 2022, un bărbat raportat de media de stat ruse ca fiind Fridman a fost arestat la Londra și acuzat de spălare de bani, asociere în vederea comiterii unor fraude și mărturie mincinoasă.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!