Skip to content

Bancă importantă din Europa, acuzată penal de spălarea a 3,5 miliarde de euro

Bancă importantă din Europa, acuzată penal de spălarea a 3,5 miliarde de euro

Una dintre cele mai mari bănci din Europa este anchetată penal după ce în urmă cu 11 ani jurnaliștii au expus tehnicile prin care firme și indivizi din Rusia și Ucraina spălau bani prin intermediul ei.

Pe 5 iulie 2024, polițiștii danezi de la Antifraudă au formulat plângeri penale împotriva filialei Nordea Bank din Copenhaga. Acuzația este de spălarea a cel puțin 26 de miliarde de coroane daneze, aproape 3,5 miliarde euro, de către firme și indivizi din Rusia și Ucraina.

Potrivit cotidianului Politiken, care citează surse din poliție, este cel mai mare caz de spălare de bani care a avut loc în sectorul bancar danez. Nordea a încercat să cadă la înțelegere cu anchetatorii și să plătească o amendă, invocând faptul că informațiile sunt din cazuri vechi, însă procurorii au decis să meargă cu dosarul în instanță.

Într-adevăr era un caz mai vechi, dar informațiile au apărut în 2013 în urma unei anchete jurnalistice internaționale sub bagheta ICIJ – International Consortium of Investigative Journalists, o organizație neguvernamentală a jurnaliștilor din investigație de pe mapamond care are sediul în SUA.  
Conexiunea rusă din Dominicană dintre frații Tate și Trump

Proiectul jurnalistic a fost denumit „Secrecy for Sale”, iar partenerul media danez al ICIJ, Politiken, a dezvăluit că sucursala Nordea din Copenhaga a oferit servicii esențiale în asistarea cetățenilor ruși și a altor persoane în menținerea a aproximativ 100 de companii offshore.

Ca urmare a dezvăluirilor făcute, autoritățile daneze au demarat o anchetă în care au verificat tranzacțiile făcute între 2012 și 2015. A durat opt ani până fie puse la cap la cap toate informațiile. Potrivit agenției, acuzațiile reprezintă cea mai extinsă încălcare a legii împotriva spălării banilor din Danemarca comisă vreodată în sectorul bancar al țării.

Într-un comunicat de presă, Nordea a declarat că a cooperat cu autoritățile și se așteaptă să fie amendată. Cu toate acestea, banca a adăugat că „nu este de acord cu conținutul acuzațiilor și nici cu evaluarea juridică.” A menționat că, în ultimii ani, „Nordea a investit masiv în combaterea spălării banilor” și a altor infracțiuni financiare.

Nordea a fost înființată în 2000 prin fuziunea a patru bănci. Are sediul în Helsinki, Finlanda și filiale în mai multe țări baltice, fiind considerată cea mai mare bancă din Scandinavia și printre primele zece din Europa. Regulile internaționale care au ca scop împiedicarea finanțării terorismului și spălării de bani murdari cer ca băncile să investigheze cine sunt clienții lor și de unde provin banii acestora.
Zeci de milioane de euro din trafic de persoane, spălați de rețeaua unui finlandez cu afaceri în România

Politiken scria în noiembrie 2013 că Nordea nu cunoștea proprietarii celor aproximativ 100 de companii off-shore pentru care banca din Copenhaga a plătit facturi, de exemplu, pe Insulele Virgine Britanice, nu știa nici de unde provin banii proprietarilor și nici nu investiga acest lucru.

Cum funcționa sistemul? Jurnaliștii de la Politiken l-au descris simplu: un cetățean rus care dorește să înființeze o companie discretă în Insulele Virgine Britanice merge la o firmă din Moscova care se ocupă de astfel de lucruri, de exemplu Roche & Duffay. Această firmă comandă o companie pentru clientul său rus la Commonwealth Trust Limited, o companie de pe Insulele Virgine Britanice, care este specializată în înregistrarea companiilor acolo.

Plata pentru acest serviciu este trimisă de fiecare dată de Roche & Duffay din Rusia spre Insulele Virgine prin Nordea în Copenhaga. La fel procedau cel puțin alte două firme din Rusia și Ucraina: G.S.L. Law & Consulting și Hill Consulting Limited. Aceste trei companii sunt clienți ai Nordea, astfel că banca era obligată să cunoască proprietarii, să știe de unde provin banii lor și în ce constă afacerea lor. Banca se mulțumea doar să îi verifice pe lista de teroriști a UE.
Membru important al Camorrei, bătut și exilat la Pitești, a fost reținut de DIICOT

 „Nu este ilegal să fii rus și nici să înființezi companii pe Insulele Virgine”, spunea atunci Anders Jensen, director la Nordea Danemarca, responsabilul din bancă cu astfel de tranzacții. El susținea că banca, conform regulilor de spălare a banilor și antiterorism, investighează doar clientul propriu al băncii, în acest caz Roche & Duffay, nu și companiile pentru care clientul face plăți.

Nu este prima dată când Nordea a avut probleme legate de transparența cerută de lege în privința spălării banilor. În aprilie 2013, cu câteva luni înainte ca ancheta jurnalistică să scoată la iveală circuitul banilor murdari, filiala Nordea din Suedia a fost amendată de Autoritatea Suedeză de Supraveghere Financiară cu 30 de milioane de coroane, 3,5 milioane de euro, pentru lipsa unui control intern suficient în ceea ce privește reglementările împotriva spălării banilor. Banca permisese tranzacții financiare din conturi înghețate pentru această infracțiune.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!