Skip to content

Bandă de hoți români de cupru și telefoane mobile de lux, destructurată în Spania

hoti romani spania cupru telefoane mobile

Poliția Națională din Spania a reușit să prindă o bandă de infractori, cu baza în Madrid, care acționa în întreaga țară. Membrii acesteia acționau într-un mod extrem de organizat și coordonat.

Operațiunea, care a dus la reținerea a 12 persoane, a început în luna februarie 2024 după ce autoritățile au observat o creștere semnificativă a furturilor de telefoane mobile de lux, infracțiunile fiind comise prin violență sau intimidare, scrie publicația online El Español.

Membrii acestei grupări erau specializați în furturi de telefoane mobile de ultimă generație din magazine și foloseau vehicule închiriate sau înmatriculate pe numele unor terțe persoane.

Suspecții, de origine română, formau echipe de patru până la șase persoane și călătoreau prin toată Spania. Căutau magazine de telefoane mobile, dar și locuri unde puteau sustrage cupru. În timpul șederilor lor în Madrid, mai precis în zona Cañada Real Galiana, aceștia utilizau vehicule închiriate pentru a identifica magazinele unde urmau să dea spargerile.
Colete cu zeci de telefoane mobile și ceasuri smart, descoperite într-un autocar care venea din Spania

Odată ce puneau ochii pe un obiectiv, membrii grupării efectuau o analiză detaliată a locului, examinau tipurile și mărcile telefoanelor mobile disponibile și inspectau sistemele de securitate ale magazinelor sau comportamentul paznicilor.

În momentul în care decideau să acționeze, trei sau patru membri pătrundeau în magazine, smulgeau telefoanele de pe suporturi și fugeau rapid în ascunzătoarea din Madrid. Unul dintre incidentele semnificative a avut loc în Ciudad Real unde infractorii au scăpat făcând slalom în viteză printre mașini, punând în pericol alți șoferi și mai mulți agenți de poliție care încercau să îi prindă.

În timpul perioadelor în care se aflau în capitală, membrii grupării se ocupau și cu furtul de cablu de cupru. Se deplasau noaptea în mai multe vehicule în căutarea instalațiilor fotovoltaice. În timp ce unii membri stăteau de șase, alții intrau pe proprietăți prin tăierea gardurilor, furau cuprul și-l transportau la Madrid unde îl vindeau imediat.
Români exploatați de un conațional în Spania: 13 ore de muncă pe zi și cazare în condiții inumane

Polițiștii au reușit să rezolve 18 cazuri de furturi comise în diferite provincii, stabilindu-se că liderul grupării este responsabil pentru 16 dintre acestea. În urma operațiunii, au fost reținuți 12 indivizi, doi dintre cei mai activi membri ai grupului fiind arestați preventiv.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!