Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au atras acuzații de interferență masivă din partea Rusiei, într-un moment în care țara se află între influențele Moscovei și aspirațiile de integrare europeană. Într-o cursă strânsă, actuala președintă pro-europeană Maia Sandu, cunoscută pentru eforturile sale de a apropia Moldova de Uniunea Europeană, îl confruntă pe Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, sprijinit de Partidul Socialist pro-rus.
Sandu a inițiat discuțiile pentru aderarea Moldovei la UE în iunie și este atent monitorizată de Bruxelles, mai ales după realegerea unui guvern pro-rus în Georgia, o altă fostă republică sovietică ce caută aderarea la UE. Viitorul Moldovei a devenit o preocupare majoră de la începutul invaziei rusești în Ucraina în 2022, iar un rezultat favorabil lui Stoianoglo ar putea reprezenta o restabilire a influenței ruse în această țară.
►►► Tentative de manipulare electorală în Moldova. Mesaje false, trimise în numele Parlamentului
Stanislav Secrieru, consilier de securitate națională al lui Sandu, a declarat pe rețelele sociale că „vedem o interferență masivă din partea Rusiei în procesul nostru electoral… un efort cu un potențial ridicat de a distorsiona rezultatul”.
Moscova nu a comentat încă acuzațiile, dar a negat în trecut orice implicare în afacerile interne ale Moldovei. Autoritățile moldovenești l-au acuzat pe Ilan Șor, un oligarh fugar stabilit în Rusia, că ar fi cheltuit milioane de dolari pentru a influența voturile împotriva lui Sandu, deși Șor respinge acuzațiile.
O alegere între UE și Rusia
Stoianoglo a afirmat că susține integrarea europeană, dar dorește, de asemenea, dezvoltarea relațiilor cu Rusia, inclusiv renegocierea prețurilor pentru gazele rusești. „Am votat pentru o Moldovă liberă, stabilă și prosperă, care se dezvoltă în armonie, pe baza relațiilor cu Vestul și Estul,” a declarat acesta după ce a votat.
De cealaltă parte, Sandu a prezentat alegerile ca fiind o decizie între un viitor sigur în cadrul UE până în 2030 și unul plin de incertitudine și instabilitate sub influența Rusiei. Ea l-a descris pe Stoianoglo drept un „cal troian” al Kremlinului, o amenințare pentru independența Moldovei.
Acuzații de manipulare și organizarea ilegală a votanților
Secrieru a declarat că în Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă unde sunt staționate trupe rusești, s-au înregistrat cazuri de transport organizat al votanților pentru a influența rezultatele. Deoarece autoritățile moldovene nu controlează secții de vot în această regiune, locuitorii trebuie să călătorească pe teritoriul moldovenesc pentru a vota. Până la ora 11 dimineața, prezența la vot din această regiune era deja mai mare decât în primul tur al alegerilor.
În plus, guvernul Sandu a avertizat țări europene, inclusiv Germania, Franța și România, că Rusia ar putea încerca să perturbe votul cetățenilor moldoveni din diaspora, prin false alerte cu bombă și alte mijloace. Votanții moldoveni din Occident sunt, în general, pro-europeni și au tendința de a o susține pe Sandu, care dorește aderarea Moldovei la Uniunea Europeană până în 2030.
►►► Vot istoric pentru viitorul european al Moldovei. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Impactul economic și susținerea pentru Stoianoglo
Stoianoglo ar putea câștiga voturile celor nemulțumiți de starea economică a țării, care s-a deteriorat după pandemia de COVID-19 și în urma războiului din Ucraina, cauzând un aflux de refugiați și scumpirea gazului. „Suntem o țară neutră și nu avem nevoie de Uniunea Europeană. În ultimii patru ani, n-am văzut nimic de la președinta noastră… Prețurile sunt mari, totul e scump,” a declarat Dmitry, un muncitor comunal din Găgăuzia, o regiune autonomă cu o populație în mare parte pro-rusă.
Rezultatele acestor alegeri ar putea stabili direcția viitoare a Moldovei și configurația guvernului la alegerile parlamentare de anul viitor, când partidul Maiei Sandu ar putea avea dificultăți în a-și păstra majoritatea. Decizia Moldovei de a merge către Vest sau de a încerca un echilibru între UE și Rusia va influența viitorul națiunii pentru următoarele decenii.