Skip to content

BCE susține o atitudine mai dură împotriva magazinelor care refuză să accepte plata cu numerar

BCE susține o atitudine mai dură împotriva magazinelor care refuză să accepte plata cu numerar

Banca Centrală Europeană – BCE susţine o atitudine mai dură împotriva firmelor care refuză să accepte plata cu numerar, în încercarea de a se asigura că bancnotele și monedele rămân un mijloc sigur de plată, informează Bloomberg.

În contextul discuțiilor referitoare la o propunere recentă din partea Comisiei Europene privind reglementarea plăților în numerar, BCE și-a exprimat opinia că ar fi util să se clarifice că magazinele și furnizorii de servicii nu pot exclude utilizarea numerarului ca formă de plată. Oficialii Uniunii Europene au propus inițial monitorizarea situației și luarea de măsuri doar dacă astfel de practici devin foarte răspândite.
Prețul gazelor scade în Europa pe fondul prognozelor meteo favorabile

„Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statutul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro”, a apreciat luni instituţia de la Frankfurt într-un aviz juridic. „În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă”, apreciază BCE.

Şi băncile centrale din zona euro şi-au exprimat unele îngrijorări cu privire la acest subiect. Autoritatea monetară din Olanda a publicat un raport în luna februarie în care a avertizat că acceptarea plăţii cu numerar în unele locuri, inclusiv la cinematografe, parcări şi farmacii, este mult prea mică.

Potrivit BCE, acceptarea plăţii cu numerar a scăzut în majoritatea ţărilor din zona euro între 2019 şi 2022, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Letonia şi Finlanda.
Schimbarea permisului auto românesc cu unul austriac. Reguli și documente necesare

Executivul comunitar a venit cu propunerea de reglementare a plăţilor cu numerar la pachet cu o bază legală pentru o monedă euro digitală, la care BCE lucrează în prezent. Proiectul a creat suspiciuni că moneda digitală ar urma să înlocuiască bancnotele şi monedele, lucru dezminţit de oficialii BCE în repetate rânduri.