Skip to content

Belgia creează o bază de date cu migranţii care au primit ordin să părăsească ţara

Belgia creează o bază de date cu migranţii care au primit ordin să părăsească ţara

Belgia intenționează să dezvolte o bază de date care va conține informații despre toți migranții care nu au dreptul la azil și cărora li s-a cerut să părăsească țara, conform anunțului făcut de premierul Alexander de Croo sâmbătă seara. El va susține la summitul european din săptămâna viitoare importanța unui schimb mai extins de informații între statele membre.

Acestea sunt câteva dintre deciziile anunţate de liberalul De Croo şi de ministrul său de interne, creştin-democrata Annelies Verlinden, într-o conferinţă de presă, după o şedinţă restrânsă a executivului, sâmbătă, care a durat circa şase ore, pentru a analiza eroarea judiciară care a împiedicat extrădarea teroristului tunisian ce a ucis doi suporteri suedezi în Bruxelles la 16 octombrie.
Amendat în Belgia pentru că circula cu o mașină înmatriculată în România și fără asigurare

Un eşec care a dus vineri la demisia ministrului justiţiei, liberalul Vincent Van Quickenborne, care a calificat drept “monumentală” eroarea magistratului belgian de caz.

Şi aceasta pentru că magistratul nu a procesat cererea de extrădare depusă în vara anului 2022 de Tunisia împotriva lui Abdesalem Lassoued, autorul atacului din 16 octombrie. Lassoued fusese condamnat în Tunisia la o pedeapsă de 26 de ani de închisoare pentru tentativă de omor, din care a executat doar o parte pentru că în 2011 a fugit din închisoarea tunisiană în care era deţinut, a intrat în Uniunea Europeană ca migrant prin Italia, mutându-se ulterior în Norvegia şi Suedia, fiind şi aici condamnat, şi, în cele din urmă, a ajuns în Belgia, unde i-a fost respinsă cererea de azil şi unde locuia ilegal.

Pentru a încerca să evite pe termen scurt disfuncţionalităţile în sistemul judiciar şi poliţienesc, precum cele depistate până acum în ancheta atacului comis de Lassoued, cabinetul lui De Croo a dispus consolidarea schimbului de informaţii între Oficiul de Imigraţie, justiţie şi poliţie.

Ministrul de interne a subliniat la rândul său că “schimbul de informaţii este extrem de important”. În acest sens, Verlinden a apreciat că este nevoie să se lucreze inclusiv la schimbul de informaţii la nivel internaţional.

“Trebuie să ne asigurăm că forţele de poliţie pot face schimb de informaţii. Acest lucru se poate face prin Europol, dar trebuie să creăm baza legală pentru schimbul de informaţii europene”, a spus ministrul belgian.

La conferinţa de presă, De Croo a relatat şi despre decizia de a finaliza integral Parchetul din Bruxelles (119 angajaţi), şi chiar de a numi cinci magistraţi suplimentari.
Mici, coaste afumate și un cățel, confiscate în Germania dintr-un microbuz care circula din România în Belgia

De asemenea, guvernul a dat undă verde angajării a 50 de agenţi pentru poliţia judiciară federală din Bruxelles şi alţi 25 pentru poliţia feroviară.

Şi, în fine, executivul a încurajat parlamentul să solicite comisiilor de control al poliţiei şi serviciilor de informaţii să facă un “audit al întregului dosar privind atacul de luni”.

Abdesalam Lassoued a deschis focul luni, pe o stradă centrală din Bruxelles, împotriva a trei suporteri ai echipei de fotbal suedeze, ucigându-i pe doi dintre ei şi rănindu-l grav pe cel de-al treilea, care au fost împuşcaţi cu o armă de calibru mare.

Cazul său a determinat Comisia Europeană să ceară Celor 27 să fie mai eficienţi în returnarea în ţările lor de origine a migranţilor care nu au dreptul la azil, informează EFE, citată de Agerpres.