Skip to content

Carantină la intrarea în România chiar și pentru persoanele testate negativ

Dacă ajungeți zilele acestea în punctele de frontieră terestre sau în aeroporturi, mai ales la sosirea în țară, trebuie să aveți multă răbdare.

De când Grecia sau Spania, țări în care românii adoră să își petreacă vacanța sau lucrează, au intrat pe lista roșie, controalele din vamă durează mult mai mult.

Și asta pentru că inspectorii direcției de sănătate publică fac un triaj temeinic, iar cei nevaccinați intră automat în carantină. Mulți răbufnesc când află că un test PCR negativ nu îi scapă de această măsură.

Zona de intrare în țară a aeroportului Otopeni este plină de oameni. Sunt cozi atât la ghișeele poliției de frontieră, unde ajung direct cei care au certificate electronice, cât și în zona în care sunt reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Aici are loc triajul celor care NU sunt vaccinați și în funcție de țară din care vin intră sau nu în carantină.

Deși există un culoar special pentru cei vaccinați, oamenii nu respectă întotdeauna regulile. În plus, mulți dintre ei cred că dacă au test PCR negativ nu sunt obligați să se izoleze.

Cei care vin din statele aflate pe lista roșie, între care Grecia, Spania, Marea Britanie, Malta și Portugalia, dacă nu s-au imunizat sau nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile vor intra în carantină. Pentru copiii cu vârste de până la 6 ani nu se aplică nicio măsură, în schimb cei care au între 6 și 16 ani evită carantina dacă au un test PCR negativ.

Românii care se întorc din zona galbenă – în care se află Statele Unite, Danemarca sau Israel – pot intra în țară fără să stea în carantină dacă fac dovada unui test PCR negativ.

Opt medici și asistente de la DSP verifică adeverințele celor care vin din zonele roșii ori galbene și nu au certificat electronic. Într-o singură zi, din 18.000 de pasageri, 1300 au intrat în carantină.

Adrian Călugăru, medic: ”Oamenii sunt dificili, revoltați. Când pleacă țara e verde și când se întorc e roșie.”

Extrem de aglomerate sunt și punctele de frontieră terestre de la Giurgiu și Nădlac.

La nivel național sunt acum în carantină aproape 50.000 de persoane. Cei care nu respectă legea și nu sunt găsiți acasă riscă și 20.000 de lei amendă, informează Știrile ProTV.

Lista actualizată a țărilor/teritoriilor încadrate în zonele verde, galbenă și roșie, o puteți consulta mai jos (5 pagini). A intrat în vigoare duminică, 1 august 2021.

lista_tari29iulie