Skip to content

Care sunt regulile Covid-19 când călătoriți în UE cu mașina și cât de stricte sunt controalele

Călătoriile în UE cu mașina înseamnă și controale în ceea ce privește COVID-19. Publicația germană The Local a publicat recent o listă cu regulile ce trebuie respectate în cele mai importante și traversate state. Cât de stricte sunt în realitate controalele la frontieră?

Franţa

Regulile precizează că, dacă veniți dintr-o țară din UE sau din zona Schengen, va trebui să prezentați un test Covid negativ (PCR sau antigen, efectuat în ultimele 72 de ore) numai dacă nu sunteți vaccinat. Persoanele complet vaccinate trebuie doar să prezinte dovada vaccinării.

Dacă veniți din Marea Britanie cu o mașină și nu sunteți vaccinat, puteți intra în Franța doar pentru călătorii esențiale.

În teorie, la sosirea în Franța trebuie să prezentați o declarație că nu aveți simptome de Covid-19, dar în realitate acest document este solicitat rar.

Adeverințele naționale de vaccinare sau certificatul verde electronic UE sunt acceptate la graniță, dar există puține controale la intrarea în Franța dinspre un stat vecin, membru al Uniunii.

Dacă sunteți verificat și nu aveți documentația corectă, vi se poate refuza intrarea și veți fi obligat să vă întoarceți.

Italia

Toți călătorii care intră în Italia din interiorul Uniunii Europene trebuie să aibă permisul de sănătate Covid-19 sau certificatul verde.

Aceste certificate de sănătate sunt acceptate și pentru intrarea în restaurante, muzee etc. multe locuri de agrement și culturale în cadrul sistemului „green pass” odată ajuns în țară.

Toate persoanele care sosesc în Italia trebuie să prezinte, de asemenea, un formular de localizare a pasagerilor (dPLF). În realitate, acest lucru este rar solicitat atunci când călătoriți pe cale rutieră.

La fel ca în cazul Franței, se fac puține controale Covid-19 la frontierele pe cale rutieră din Italia. Cu toate acestea, în cazul în care la un control se constată că nu aveți documentele necesare, vi s-ar putea refuza intrarea sau, în unele cazuri, obligația de a sta în carantină de cinci zile.

Spania

Granițele terestre ale Spaniei cu Franța și Portugalia sunt în prezent deschise, ceea ce înseamnă că nu există sau există foarte puține controale Covid-19 la frontiere.

Potrivit Ministerului spaniol de Externe, toate persoanele care ajung în țară, au peste 12 ani și provin din țări sau zone cu risc trebuie să aibă unul dintre următoarele documente: dovada vaccinării complete cu vaccinuri aprobate de EMA sau OMS, finalizată cu mai mult de 14 zile înainte de sosire, un test antigen negativ (efectuat în ultimele 48 de ore) sau PCR negativ (în ultimele 72 de ore), dovada recuperării de la Covid-19 în ultimele șase luni (valabilă din a 11-a zi după primul test de diagnostic pozitiv pentru o perioadă totală de 180 de zile).

Așadar, dacă sunteți oprit de autoritățile spaniole, ar fi de așteptat să prezentați unul dintre aceste documente sau un certificatul verde UE. Cu toate acestea, controale la frontiera cu Portugalia și Franța nu se fac aproape deloc.

Se recomandă ca persoanele care sosesc în Spania cu mașina să aibă asupra lor dovada vaccinării sau un permis de sănătate Covid (hârtie sau digital), deși nu vor avea nevoie de acesta pentru a accesa restaurante și baruri, așa cum este cazul în Franța.

Germania

Toți călătorii care sosesc în Germania, indiferent de mijlocul de transport folosit, trebuie să prezinte la intrarea în țară dovada vaccinării împotriva Covid-19, un certificat de recuperare Covid-19 în ultimele șase luni sau un test negativ. Excepție fac copiii sub 12 ani.

În legătură cu persoanele care călătoresc pe cale rutieră, trebuie precizat că, începând din luna august 2021, autoritățile germane efectuează controale aleatorii la granițe. Cu toate acestea, șoferii nu sunt opriți foarte des.

Dacă vreți să obțineți un test Covid-19 în Germania, puteți vizita orice centru local de testare (Testzentrum/Teststation) pentru un test rapid care costă în general între 10 și 20 de euro, iar cel PCR, între 20 și 40 de euro.

Austria
Granițele terestre ale Austriei sunt deschise în prezent, dar autoritățile fac verificări aleatorii pentru a se asigura că persoanele care intră în țară respectă regulile Covid-19, adică: vaccinare completă în ultimul an, recuperare din boală în ultimele șase luni sau să test negativ.

Este important de știut că persoanele care intră doar cu test, adică sunt nevaccinate sau recuperate de la virus, vor trebui să stea în carantină timp de zece zile, dar pot ieși după cinci zile cu un alt test negativ.

Danemarca

Controalele poliției la granițe ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului s-au încheiat pe 25 octombrie. Vor rămîne în vigoare cele legate de securitate.

Pe de altă parte, guvernul danez a anunțat că vor exista în continuare controale temporare, intrate în vigoare în 2016, până în 2022. Acestea sunt concentrate la frontierele terestre cu Germania și Suedia (podul de la Øresund), motivele fiind terorismul și crima organizată.

Aceasta înseamnă că, în cazul verificărilor la frontieră, vi se vor pune întrebări din motive de securitate, nu sanitare sau despre vaccin.

Suedia

În cazul în care călătoriți în Suedia venind dintr-una dintre țările nordice, indiferent de țara de plecare, nu trebuie să prezentați certificatul Covid-19 sau test negativ.

Merită să rețineți că, dacă călătoriți cu feribotul, compania de feribot poate avea propriile reguli.

Dacă conduceți spre Suedia dintr-o altă țară vecină a UE, de exemplu cu feribotul, din alte state poate fi necesar să prezentați un certificat de vaccinare, un test negativ sau o dovadă a recuperării de la Covid-19.

O importantă țară de tranzit din Europa este Elveţia. țară care a impus la începutul pandemiei blocaje rutiere. În prezent, regulile de la frontieră sunt aplicate prin controale aleatorii pe și în jurul graniței elvețiene.

Pentru a intra în Elveția pe cale rutieră, trebuie să aveți documentele care atestă starea de sănătate Covid-19 și să completați un formular de înscriere.

Oricine intră în Elveția dintr-o altă țară trebuie să fie complet vaccinat împotriva Covid-19, să fi avut și să se fi recuperat recent de virus sau să efectueze două teste negative. Acest lucru se aplică persoanelor care intră pe cale rutieră.

Persoanele care nu au fost vaccinate sau recuperate vor trebui să prezinte dovezi ale unui test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, sau un test antigen rapid negativ, nu mai vechi de 48 de ore.

Odată ajuns în Elveția, va trebui să faceți un alt test între patru și șapte zile de la intrare. Dacă șederea este mai mică de patru zile, a doua probă nu este necesară. Începând cu 11 octombrie, testarea nu mai este gratuită, prețurile fiind de 134 de franci pentru PCR și 47 pentru un test rapid.

Persoanele care intră în Elveția, cu excepția de lucrătorilor transfrontalieri sau celor care o tranzitează, trebuie să completeze formularul de intrare al Elveției pentru călătorie.

Amenda pentru intrarea fără certificat de testare este de 200 de franci, iar pentru un formular incomplet, 100. Odată ce vă aflați în Elveția, va trebui să obțineți certificatul Covid-19 pentru a intra baruri, restaurante, evenimente etc. Permisele din toate țările UE sunt acceptate, dar cele din afara Uniunii, inclusiv Statele Unite, Israel sau Regatul Unit, nu.

AUSTRIA: Amendă de 4.000 € și închisoare pentru un șofer român infectat cu Covid-19

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!