Skip to content

Catastrofă în Austria și Cehia. Evacuări în masă și drumuri distruse

Austria Inferioara inundatii

Regiunea Austria Inferioară a fost declarată zonă de catastrofă după ce ciclonul „Boris” a provocat inundații masive în Austria, Polonia, Cehia, Slovacia și România. „Situația este dramatică”, a declarat Johanna Mikl-Leitner, guvernatoarea regiunii. Mii de oameni au fost evacuați, iar în Austria un pompier și-a pierdut viața în timpul operațiunilor de salvare. În România, bilanțul a ajuns la cinci morți, iar în Polonia și Cehia se înregistrează victime și persoane dispărute.

Austria Inferioară, epicentrul dezastrului

Austria Inferioară, regiunea care înconjoară capitala Viena, este cea mai grav afectată de inundații. În timpul nopții au fost înregistrate aproape 4500 de intervenții ale pompierilor, multe dintre acestea implicând evacuări de urgență. În unele localități, drumurile au fost complet izolate, iar salvatorii au fost nevoiți să utilizeze bărci pentru a ajunge la victime.
►►► Atenţionare de călătorie pentru Austria! Cod roşu de inundaţii şi alunecări de teren

În capitala Viena, râul Wienfluss a ieșit din matcă, provocând inundații în cartierul Penzing. Sistemele de electricitate din trei districte ale Vienei au fost afectate, iar circulația metroului a fost parțial întreruptă.
►►► Ciclonul Boris în Europa: Patru morți în România. În Austria se așteaptă „potopul”

Pericolele din zona râurilor și barajelor

Pericolul cel mai mare este reprezentat de râurile Kamp și Krems, care se varsă în Dunăre. Stăvilarul Ottenstein, aproape de capacitatea maximă, riscă să se reverse, iar autoritățile avertizează asupra unei posibile valuri de inundație în valea Kamptal. În zona râului Thaya, nivelul apei a depășit deja cota de inundație așa-numită „de 100 de ani”.

Geosphere Austria, agenția meteorologică a Austriei, a raportat că în unele regiuni a plouat cât în întreaga lună septembrie în doar patru zile. În St. Pölten, capitala Austriei Inferioare, precipitațiile au depășit 350 de litri pe metru pătrat.
►►► Inundații extreme în Ungaria. Pod peste Dunăre și punct de trecere a frontierei închise

Ciclonul Boris
Screenshot/X/@Chromatizing123

Evacuări și distrugeri masive în Polonia și Cehia

În Polonia, situația este gravă în regiunea Klodzko, unde barajul Wilczka a cedat din cauza ploilor torențiale. Premierul Donald Tusk a cerut populației să ia în serios apelurile de evacuare, în timp ce echipele de salvare au evacuat deja 1600 de oameni. Situația s-a agravat și în Cehia, unde mii de locuitori din orașul Cesky Tesin au fost evacuați.

În Cehia, autoritățile au declarat că patru persoane sunt date dispărute după ce au fost luate de ape. Totodată, peste 250.000 de locuințe au rămas fără curent electric din cauza copacilor căzuți pe liniile de înaltă tensiune.
►►► Cehia, Polonia, Austria și Slovacia se pregătesc de cele mai grave inundații din ultimele decenii. Va fi mobilizată armata

Germania scapă relativ nevătămată

Deși furtuna a afectat și regiunile Saxonia și Bavaria, impactul în Germania a fost mai redus decât se anticipa. Nivelul Dunării și rîului Isar a crescut, dar până acum nu au fost raportate pagube majore. În München, echipele de salvare au intervenit pentru a salva un tânăr în scaun cu rotile prins de apele râului Isar.

În ansamblu, ciclonul „Boris” continuă să provoace distrugeri, iar prognozele meteo indică faptul că ploaia și vântul vor persista până marți.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!