Skip to content

Ce au comandat românii prin Glovo în 2022

Ce au comandat românii prin Glovo în 2022

Glovo este o firmă de tip startup înființată în Barcelona în 2015 de spaniolul Oscar Pierre, inginer aerospațial care a lucrat pentru Airbus și englezul Sacha Michaud, fost jockey și programator IT.

O firmă startup înseamnă că a fost inițial finanțată de fondatori care ulterior au atras finanțare din alte părți. Pe site-ul companiei se susține că firma livrează peste 100 de milioane de comenzi annual și operează în aproape 1100 de orașe din 23 de țări.

În iulie 2022, pachetul majoritar de acțiuni (94%) a fost achiziționat de firma germană Delivery Hero, o multinațională înființată în 2011 care are sediul în Berlin. Cel mai mare acționar, conform datelor de la Bursa din Frankfurt, este Naspers Group din Africa de Sud, firmă deținută de compania olandeză Prosus care controlează și OLX.

După ce Rusia a atacat Ucraina, firma olandeză a fost criticată că, spre deosebire de competitorii săi, a încercat să amâne tot mai mult retragerea de pe piața rusă. Ceilalți doi acționari importanți ai delivery Hero sunt două firme din Scoția și SUA.

În România, peste 22.500 de curieri au livrat cel puțin o comandă Glovo în cele 79 de orașe în care aplicația este funcțională. Glovo are la noi în țară peste 13.000 de parteneri de la care livrează produse.

Ce au comandat românii în 2022, pe lângă pizza, șaorme, ciorbe, burgeri, cartofi prăjiți, mâncare asiatică sau prăjituri? Sărmăluțe grand prix, mușchiuleț interbelic de porc, pizza haiducească sunt printre comenzile cu cele mai ciudate denumiri.

Au existat și comenzi de tipul: trei porții de mămăligă a câte zece lei porția sau două legături de pătrunjel. O persoană a trimis un pachețel cu „ceva” către o colegă de la un club din București.

Greieri vii pentru o șopârlă, șorici de porc de 50 de lei, rochie țiclam cu umerii căzuți, prezervative, lubrifianți sexuali, teste covid, medicamente, flori, țigări (electronice sau nu), cărți sau coroane pentru înmormântare sunt printre miile de tipuri de produse comandate prin Glovo.

Curier din Galați, cercetat penal pentru că și-a înscenat propria tâlhărie ca să ascundă o delapidare