Pe 3 septembrie 2019, la drum de seară, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a găsit de cuviință să inspecteze într-o vizită inopinată, dar anunțată, șantierul unei bucăți din autostrada Ploiești – Brașov.

Când a văzut cum se lucrează, Cuc a fost atât de bucuros încât mai că-i sărea inima din piept. A lăudat constructorul mai abitir decât au făcut-o colegii de la partid cu Dăncilă pe litoral.

„Ăsta este unul dintre proiectele care se mişcă foarte, foarte bine. E un constructor la care nu am ce să-i reproşez, din moment ce lucrează ziua şi noaptea. Eu cred că ăsta este modul în care se construiesc autostrăzile şi ar trebui să se construiască de acum înainte”, a declarat el jurnaliștilor.

Răzvan Cuc a reușit performanța de a fi de trei ori ministru al Transporturilor. Fără folos.

La începutul lui 2017 și-a dat demisia din această funcție, apoi a fost numit din nou numai pentru a fi remaniat chiar de PSD în toamna aceluiași an. A fost din nou înscăunat în februarie 2019.

„Ce se întâmplă pe autostrada Comarnic – Brașov este un exemplu de urmat. Firmele românești ar trebui să construiască autostrăzile”, mai spunea ministrul.

Pe cine lăuda cu atâta înflăcărare Cuc? Una dintre firmele căștigătoare este apropiată de Liviu Dragnea, iar patronul celeilalte a fost arestat într-un dosar instrumentat de DIICOT și este asociat la o altă firmă pe care același ministru a criticat-o. 

Contractul în valoare de puțin peste 140.000.000 de lei pentru proiectarea și execuția Lotului 5 din autostrada Comarnic-Braşov a fost câștigat de asocierea SC Alpenside SRL – Specialist Consulting SRL.

Lotului 5 înseamnă un sector de autostradă între Râşnov și Cristian lung de 6,3 kilometri şi un drum naţional cu patru benzi și separator median lung de 3.7 km.

Alpenside SRL a fost înființată în 2007 sub denumirea de Util Construct Prest care a figurat ca asociat într-o firmă alături de un fost jurnalist despre care presa scria că a fost omul de casă al lui Sorin Ovidiu Vântu.

Fost președinte al consiliului de administrație Realitatea – Cațavencu, jurnalistul  Sorin Ovidiu Freciu era considerat de infractorul și fostul mogul media Sorin Ovidiu Vântu „un bon sinistru”.

În prezent, asociat unic și administrator al Alpenside este piteșteanul Vlad Ionel Vameșu care deține 20% din Straco Grup SRL.

Aflată în reorganizare judiciară, Straco Grup este una dintre principalele firme care construiește de drumuri în România.

Reorganizarea judiciară este procedura care se aplică unei societăți comerciale care are datorii neachitate, acestea trebuind plătite conform unui plan bine pus la punct și aprobat de un judecător sindic.

Ministrul Cuc a lăudat Alpenside, dar s-a arătat nemulțumit de lucrările efectuate de Straco Grup, practic același constructor, la o altă autostradă: Lotul 4 al A 3 dintre Câmpia Turzii și Chețani.

„Sunt profund nemulţumit de modul în care s-a mobilizat constructorul. A avansat, dar mobilizarea de pe şantier este nesatisfăcătoare. Dacă nu se mobilizează, vom trece la etapa următoare, probabil reziliem contractul”, declara Cuc în aprilie 2019.

Vameșu și alți doi asociați ai Straco Grup au fost anchetați de DIICOT pentru falsuri în contabilitatea firmei și transferul a aproape 15.000.000 de lei în conturile unor societăți fantomă.

Judecătorii Curții Supreme au decis în 2015 ca Vameșu să stea în arest la domiciliu.

În același dosar au mai fost arestați un alt asociat al Straco, dar și Josef Hornegger, directorul austriac al unei alte firme de construcții.

Hornegger a recunoscut că a dat 20.000.000 de milioane de euro mită unor oficiali români pentru reabilitarea căii ferate București – Constanța.

Directorul austriac al unei companii din Linz a recunoscut că a dat milioane de euro mită oficialilor români

Ministrul Transporturilor se face că nu vede nici problemele pe care le are cealaltă firmă care a câștigat în asociere cu Alpenside contractul Lotului 5 din Comarnic – Brașov.

Specialist Consulting SRL îl are ca asociat majoritar pe Romică Cezar Șerban. Firma a fost înființată sub un alt nume și este în reorganizare judiciară din noiembrie 2015.

Conform Rise Project, Specialist Consulting a fost asociată în vederea câștigării unei licitații cu Tel Drum, firma deținută de apropiați ai altui infractor, Liviu Dragnea.

Cu toate laudele lui Cuc, Lotul 5 trebuia finalizat anul acesta, dar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere estimează că abia în aprilie 2020 lucrările vor fi gata. Chiar înainte de alegerile locale.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.