Weekendul acesta a marcat, încă o dată, schimbarea orei în întreaga Europă, dar Uniunea Europeană a venit cu un plan pentru a pune capăt acestei practici încă din 2019. Ce s-a întâmplat?
În 2018, Comisia Europeană a lansat o consultare publică, întrebând oamenii ce părere au despre renunțarea la schimbările de oră. A fost cea mai de succes consultare a UE de până acum: au participat 4,6 milioane de persoane, reprezentând în unele cazuri o parte semnificativă a populației naționale (3,79% pentru Germania și 2,94% pentru Austria, de exemplu).
Oamenii au spus în mod covârșitor că vor să nu mai dea ceasul înapoi și înainte la fiecare șase luni – de fapt, 84% dintre respondenți au fost de acord cu propunerea.
Impactul negativ asupra sănătății, inclusiv întreruperea somnului, lipsa economiilor de energie și creșterea numărului de accidente rutiere au fost cele mai frecvente motive pentru a justifica ideea.
Pe această bază, în 2018, Comisia a propus o legislație pentru a pune capăt schimbărilor sezoniere ale orei. Acest lucru trebuia aprobat de Parlamentul European și de guvernele naționale reprezentate la Consiliul UE.
În 2019, Parlamentul European a susținut propunerea cu o mare majoritate, sugerând că modificarea orei ar trebui abandonată în 2021.
Dar guvernele UE nu au ajuns la un acord. Cum să coordonăm schimbarea între țările vecine pentru a evita un mozaic de fusuri orare diferite? Și cine ar beneficia cel mai mult?
În plus, Brexitul și pandemia au devenit și ele un obstacol. Odată cu ieșirea Regatului Unit din UE și redusa probabilitate ca acesta să urmeze noile reguli, eliminarea modificărilor de oră ar fi lăsat Republica Irlanda și Irlanda de Nord cu fusuri orare diferite pentru jumătate de an.
În unele țări, sprijinul pentru idee a fost, de asemenea, slab – în Cipru, Grecia și Malta, mai puțin de jumătate dintre participanții la consultare au fost de acord.
Ultima dată când chestiunea a fost discutată la Consiliul UE a fost în decembrie 2019. Țările au cerut apoi Comisiei Europene să realizeze o „evaluare a impactului” propunerii înainte de decide. Apoi Covid-19 a lovit și pandemia a umbrit discuția.
De ce s-a decis schimbarea orei?
Schimbarea orei, adoptată de aproximativ 70 de țări, au o istorie lungă. Ora de vară (DST) a fost introdusă în mai multe țări, inclusiv Germania, Franța și Marea Britanie, în timpul Primului Război Mondial pentru a economisi energie prin întârzierea aprinderii luminilor seara.
Aranjamentele au fost abandonate după războaie, dar au fost reluate în anii ’70 pentru a face față crizei petrolului. Italia a introdus ora de vară în 1966, Grecia în 1971, Regatul Unit și Irlanda în 1972, Spania în 1974 și Franța în 1976.
Din 2001, o directivă a UE obligă statele membre UE să dea ceasul cu o oră înainte în ultima duminică a lunii martie și înapoi în ultima duminică a lunii octombrie. La începutul anilor ’90, țările schimbau ora la date diferite, cu complicații pentru transport, comunicații și comerț transfrontalier.
Schimbarea orei asigură cu adevărat economii de energie?
Mai multe evaluări au constatat că beneficiile sunt „marginale”. Un studiu estimează economiile de energie între 0,5% și 2,5%, de asemenea, în funcție de geografie, climă, factori economici și culturali ai țării.
În general, se pare că țările din sud beneficiază cel mai mult, deși câștigurile sunt potențial diminuate de progresele tehnologice, cum ar fi dispozitivele eficiente din punct de vedere energetic. Cu alte cuvinte, nu există un singur factor de luat în considerare, iar rezultatele obținute în unele țări nu se aplică neapărat altora.
Ce urmează?
Dezbaterea privind schimbărea sezonieră a orei a fost oarecum reînviată din cauza crizei energetice. În martie 2022, Senatul SUA a adoptat un proiect de lege pentru a face ora de vară permanentă din noiembrie 2023, dar încă nu a fost adoptat de Camera Reprezentanților.
În vara anului 2022, rapoartele din presa italiană sugerau că discuția ar putea fi reluată și în UE. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Consiliului UE a declarat că nu este nimic nou pe ordinea de zi. „Consiliul nu și-a formulat încă poziția cu privire la propunerea Comisiei”.
Prin urmare, se pare că europenii vor continua să schimbe ora pentru o perioadă. În 2023, trecerea la ora de iarnă a avut loc în noaptea dintre 28 și 29 octombrie, când ora 4.00 a devenit ora 3.00..