Cea mai mare pensie specială din România: 74.000 RON/lună. Contre între PNL și USR pe această temă

Marți, 10 decembrie 2019, la Comisia pentru Muncă și Protecție Socială din camera Deputaților s-au dezbătut trei proiecte de lege legate de pensii.

Primul proiect face referire la stabilirea unor măsuri pentru pensionarii sistemului public de pensii, participanţii la fondurile private de pensii, părinţii activi pe piaţa muncii şi categoriile defavorizate ale populaţiei.

Celelalte două au în vedere pensiile speciale și se propune ca unele dintre acestea să fie desființate, iar altele plafonate pentru a nu fi mai mari decât cuantumul net corespunzător mediei venitului brut care a constituit baza de calcul a pensiei de serviciu.

Unul dintre aceste proiecte a fost inițiat de USR care cere abrogarea normelor referitoarela pensiile de serviciu de care beneficiază personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor,  personalul care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, funcţionarii publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic şi consular al României, angajații Curții de Conturi, Curții Constituționale, deputaţii, senatorii.

USR mai cere ca pensiile magistraților și militarilor să fie plafonate, iar cine vrea pensie mai mare să contribuie la fonduri de pensii facultative.

Raluca Turcan, viceprim-ministrul României și prim-vicepreședinte PNL, a declarat pe 9 decembrie 2019 că partidul său va susține anularea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militarilor și ale magistraților.

„Eliminăm în acest fel o inechitate crasă în sistem, pentru că statul român cheltuie aproape nouă miliarde de lei în fiecare an pentru plata acestor pensii”, a scris pe pagina sa de facebook.

„Vom propune o lege a pensiilor care să țină seama de criteriul contributivității. Privilegiile trebuie să dispară! Este un principiu de bun simț pe care îl vom promova în lege, așa cum vor toți oamenii de bun simț din România”, a mai explicat Turcan.

În replică, deputatul USR de București Claudiu Năsui a declarat că dacă PNL desființează pensiile speciale, dar le lasă în continuare pe cele ale magistraților și militarilor, nu se va schimba nimic.

Deputatul a explicat că din totalul pensiilor speciale, 97% reprezintă pensiile magistraților și militarilor.

Năsui consideră că PNL comite o greșeală, mai ales că persoanele care beneficiază de pensiile enorme au optimizat formulele de calcul ale pensiilor lor astfel încât să ia un maxim de beneficii din banii noștri.

Cea mai mare pensie specială din România e 74.000 de lei pe lună. Ar trebui să ne supărăm pe individul care a optimizat formula de calcul a pensiei speciale și și-a tras pensia aceasta astronomică? Da, și-a urmărit interesul în dauna noastră. Dar ar trebui să fim de-a dreptul furioși pe sistemul care a permis acest lucru. Acest sistem trebuie să se oprească. (Claudiu Năsui)

„Luând cifrele pe 2018, militarii, unde sunt asimilați și polițiști și angajați ai serviciilor de informații, reprezintă 90% din totalul pensiilor speciale. Tot în 2018, magistrații au reprezentat 7% din totalul pensiilor speciale. Oare dacă tăiem toate pensiile speciale mai puțin 97% dintre ele, se mai cheamă că tăiem pensiile speciale?”, se întreabă deputatul.

Încă o palmă pentru PSD. Aleșii locali au rămas fără pensii speciale

Un primar PNL din Banat a renunțat la pensia specială

Guvernul Dăncilă folosește copiii pentru a scoate bani de la români

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA