Skip to content

Ciclonul Boris în Europa: Patru morți în România. În Austria se așteaptă „potopul”

Inundatii viituri Europa

Ploile necontenite care au însoțit ciclonul Boris au cauzat creșterea nivelului râurilor în centrul și sud-estul Europei, afectând puternic România, Cehia, Polonia, Austria și Germania. Solurile saturate au dus la prăbușirea copacilor, iar echipajele de intervenție din unele țări au început să ridice baraje din saci cu nisip pentru a limita daunele.
►►► Catastrofă în Austria și Cehia. Evacuări în masă și drumuri distruse

În România, după ploi torențiale care au durat toată noaptea, s-au produs inundații catastrofale, soldate cu cel puțin patru decese. Viiturile care s-au format după precipitaţiile record, de peste 150 de litri pe metrul pătrat, au distrus totul în cale. Case, curţi, gospodării, podeţe, totul a fost spulberat de puhoaie. Echipele de salvare au fost nevoite să intervină în multe zone, evacuând oameni. La noi în țară, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în celelalte țări europene în care erau emise avertizări de inundații și viituri, măsurile de prevenție au fost inexistente.
►►► Cum ne putem proteja în caz de ploi torențiale și inundații

În Cehia, ploile puternice au lăsat 60.000 de gospodării fără curent electric. Au fost ridicate baraje de protecție împotriva inundațiilor, în special în Praga, unde se aștepta ca nivelul Vltavei să atingă cote critice. În plus, în mai multe zone ale Poloniei au fost necesare evacuări, inclusiv în satul Glucholazy, unde au fost evacuate 400 de persoane din cauza ieșirii din matcă a râului Biala Glucholaska.

În Germania, ploile abundente au generat inundații și alunecări de teren în Bavaria și Saxonia. În Passau, unde se întâlnesc trei râuri, autoritățile au început deja să instaleze baraje și au impus restricții de trafic în centrul vechi al orașului. Nivelurile Dunării și râului Inn au continuat să crească, iar autoritățile au avertizat că duminică dimineață se vor atinge cotele maxime, cu posibile inundații ale subsolurilor și terenurilor din apropiere.
►►► Cod galben şi Cod portocaliu de inundații și viituri. Atenționările sunt valabile până duminică

Situația este critică și în Austria, unde se așteaptă un „potop de proporții centenare” în unele regiuni. În Austria Inferioară se așteaptă până la 300 de litri de precipitații pe metru pătrat și rafale de vânt cu forța unui uragan. Conform autorităților, de-a lungul Dunării se anticipează „un potop”, iar în zonele de vărsare ale râurilor mai mici se poate ajunge la inundații de amploare care, conform specialiștilor, apar o dată la o sută de ani. În pregătire pentru aceste evenimente, au fost montate sisteme mobile de protecție împotriva inundațiilor și au fost umpluți saci cu nisip. În Austria Superioară, măsurile de protecție au continuat intens, anticipând ploile puternice de la finalul săptămânii.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!