Pentru a simplifica cumpărăturile online, cifrele imprimate pe cardurile bancare vor dispărea. Numărul cardului, data de expirare și codul de securitate nu vor mai fi vizibile. Noul sistem, mai sigur, are scopul de a combate pirateria, potrivit televiziunii publice franceze France TV.
Dacă v-ați reînnoit recent cardul bancar, este posibil să fi observat deja că, începând din noiembrie, numărul nu mai este în relief pe partea din față, ci este imprimat discret pe partea din spate. Acesta este, înainte de toate, un aspect estetic menit să ofere un design mai simplu.
Pe de altă parte, odată cu apariția cardurilor cu cip, dispozitivele care luau o amprentă fizică a cardului au devenit inutile. În anii următori, toate cifrele ar trebui să dispară: numărul cardului, data de expirare și celebrul cod de securitate. Pe card va rămâne doar numele utilizatorului. Această schimbare este prevăzută pentru rețelele de plată CB, Visa și Mastercard.
Toți comercianții sunt obligați să accepte plata cu cardul începând de duminică, 16 iunie
Nu este doar o chestiune de estetică, ci mai ales pentru a simplifica cumpărăturile online. Cifrele de pe carduri sunt utilizate astăzi doar pentru a fi copiate manual în procesul de validare online. În viitor, atunci când vom selecta opțiunea de plată cu CB, Visa sau Mastercard, în loc să introducem toate aceste cifre, va fi suficient să oferim adresa de e-mail sau numărul de telefon asociat cardului bancar.
Vom primi apoi o notificare prin intermediul aplicației băncii la care sunteți client, care va trebui validată folosind amprenta digitală sau recunoașterea facială. Este un sistem similar cu ceea ce cunoaștem deja de la PayPal, Apple Pay sau Google Pay. Această tehnologie se numește „tokenizare” și „click to pay”.
Vor adopta comercianții această schimbare? Aceste tehnologii, acum implementate direct de marile rețele de plată, prezintă mai multe avantaje. Fără numărul cardului pe suport fizic, riscul ca acesta să fie piratat, interceptat sau chiar fotocopiat dispare. Este important de menționat că frauda cu carduri bancare este de șapte ori mai frecventă online decât în magazinele fizice.
Principala provocare a proiectului este ca toți comercianții să adopte noul sistem. De exemplu, să poată face o pre-autorizare simplă folosind adresa de e-mail sau numărul de telefon al clientului. Din acest motiv, primele carduri fără nicio informație imprimată vor apărea abia în jurul anului 2030, oferind timp sistemului să se adapteze la această schimbare.