Skip to content

Cod PORTOCALIU de caniculă! Atenționarea vizează Bucureștiul și șapte județe din sudul țării

Cod PORTOCALIU de caniculă

Luni dimineața, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică de Cod portocaliu de caniculă pentru județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Ilfov și municipiul București.

În aceste regiuni, valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime vor fi ușor mai scăzute decât cele din zilele anterioare, dar vor rămâne extrem de ridicate. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor oscila între 35 și 37 de grade Celsius, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, creând nopți tropicale.
►►► Cum să ne protejăm de fenomenele meteo periculoase

ANM a emis și o avertizare de Cod galben de caniculă, valabilă luni în 12 județe. Valul de căldură va persista în Banat, nord-vestul și nordul Olteniei, nordul Munteniei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar ITU va atinge pragul critic de 80 de unități, cu temperaturi maxime între 33 și 35 de grade Celsius.

De asemenea, ANM a emis două atenționări Cod galben: una de instabilitate atmosferică și alta de caniculă. În intervalul 24 iunie, ora 12 – 24 iunie, ora 23, în majoritatea Transilvaniei și local în zonele montane, se vor manifesta averse torențiale, intensificări ale vântului cu rafale de 50-70 km/h, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20-30 l/mp, cu arii restrânse depășind 40 l/mp.
►►► De ce dispar și mor turiști în Grecia

Marți, 25 iunie, valul de căldură va continua în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei. Disconfortul termic va rămâne ridicat, cu ITU atingând pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi în general de 34-35 de grade Celsius, mai mari decât cele normale pentru această perioadă.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!