Skip to content

COD ROȘU de caniculă în România. Arafat: „Atenţie la recomandări privind copiii şi animalele”

COD ROȘU de caniculă în România

În acest weekend, mai mult de trei sferturi din județele României vor fi sub avertizare Cod Roșu de caniculă și disconfort termic extrem, cu temperaturi de până la 41 de grade Celsius, conform avertismentelor emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Codul Roșu va fi în vigoare pe 13 și 14 iulie și va afecta regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova și Municipiul București.

În aceste zone, valul de căldură se va intensifica, cu temperaturi maxime cuprinse între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime nocturne nu vor scădea sub 20 de grade, caracterizând nopți tropicale.

Cod portocaliu pentru restul țării

În restul țării, va fi în vigoare un Cod Portocaliu de caniculă. Județele din Maramureș, Transilvania, Dobrogea și zona Carpaților Orientali vor resimți valul de căldură intensificându-se, cu temperaturi maxime între 35 și 40 de grade, iar pe litoral între 32 și 35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, ITU depășind 80 de unități. Temperaturile nocturne vor rămâne și aici peste 20 de grade, caracterizând nopți tropicale.
►►► Cea mai lungă perioadă cu temperaturi caniculare din istoria României. Cum ne putem proteja

Județele afectate de Codul Portocaliu includ Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Harghita, Brașov, Covasna, Tulcea și Constanța integral, și parțial Suceava, Neamț și Bacău. Restul județelor vor fi sub Cod Roșu.

Raed Arafat cere recomandări foarte clare pentru populație

Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a solicitat instituțiilor competente să supravegheze strict utilizarea focului deschis în contextul temperaturilor extrem de ridicate. Această solicitare a fost făcută în cadrul unei reuniuni de urgență dedicate stabilirii măsurilor necesare pentru a gestiona efectele valului de caniculă care afectează România.

„Atenţie la recomandări privind copiii şi animalele. Copiii, dacă sunt expuşi, riscul insolaţiei este foarte mare. Recomandările date de Comitetele pentru situaţii de urgenţă trebuie să fie foarte clare pentru populaţie”, a evidenţiat Arafat.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!