Skip to content

Colaborator al Securității, un comisar a fost uns șef peste Poliția Animalelor

Comisarul de poliţie Ion Mihai Bîrdeanu, șeful Poliției Animalelor din Caraș-Severin, a fost un om de nădejde al Securității. Înainte de actuala funcție, el a fost împuternicit ca șef al Poliției orașului Anina din același județ.

News Romania a publicat în noiembrie 2019 un document din care reiese atașamentul ofițerului pentru organele Securității. Documentul este o caracterizare pe care am găsit-o în documentele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS.

Colaboratorul era persoana recrutată de Securitate care avea posibilităţi limitate sau ocazionale de a furniza informaţii de interes operativ.

Șeful Poliției Animalelor din Caraș-Severin a fost recrutat de Securitate în perioada în care își satisfăcea stagiul militar și i s-a dat numele conspirativ „Pavel”.

La trecerea în rezervă, colaboratorilor li se făcea o scurtă caracterizare privind activitatea desfășurată în rețea: aportul adus în munca informativă, sinceritate, obiectivitate, vicii etc, precum și propunerea ofițerului C.I. (n.r. – contrainformații) în vederea valorificării acestuia de către inspectoratul județean după trecerea în rezervă.

În cazul fruntașului colaborator Bîrdeanu, caracterizarea făcută de ofițerul de Securitate a fost următoarea:

„Pe timpul colaborării cu organul de contrainformații a furnizat un număr însemnat de informații de interes operativ, depune interes în culegerea de informații, este atașat organelor noastre, a dat dovadă de sinceritate, obiectivitate în rezolvarea sarcinilor ce i-au fost trasate, nu este stăpînit de vicii, dispune de calități și consider că poate fi folosit și pe viitor de către organele M.I.”

Am solicitat Poliției Române să explice cum de un om atât de atașat de Securitate a fost din nou numit într-o funcție de conducere și dacă acestuia i s-a solicitat o declarație privind colaborarea cu Securitatea.

Potrivit instituției, comisarul Bîrdeanu a fost împuternicit pe funcția de șef de birou pentru că nu s-a organizat încă un concurs.

Fiind doar împuternicit, o practică împământenită în Poliția Română, nu i s-a cerut o asemenea declarație. Poate de aceea, a fost împuternicit și la șefia Poliției Anina. Pentru a evita trecutul.

Citiți mai jos articolul „Șeful Poliției Anina, colaborator al Securității”.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!