Comisia Europeană a adoptat pe 8 octombrie propunerea privind digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate, adică „Aplicația Digitală de Călătorie UE”, pentru persoanele care călătoresc către și dinspre spațiul Schengen.
Atât cetățenii UE, cât și cei din afara UE sunt supuși verificărilor sistematice la trecerea frontierelor externe ale Uniunii. În prezent, aceste verificări se fac fizic la punctul de trecere a frontierei. Cu aproape 600 de milioane de treceri înregistrate în 2023, este nevoie de accelerarea controalelor la frontieră și de asigurarea unor călătorii mai fluide, menținând în același timp un nivel ridicat de securitate, astfel încât fiecare călător să fie verificat.
Prin urmare, Comisia Europeană a propus un cadru comun pentru utilizarea documentelor de călătorie digitale și o nouă „Aplicație Digitală de Călătorie UE” pentru ca persoanele care călătoresc să poată crea și stoca documentele lor de călătorie digitale. Noile reguli vor face călătoria înspre și în interiorul spațiului Schengen mai ușoară și mai sigură.
Ungaria vrea înapoi de la UE banii cheltuiți pentru protecția frontierei externe Schengen
Documentele de călătorie digitale reprezintă o versiune digitală a datelor stocate pe pașapoarte și cărți de identitate. Datele includ informațiile conținute în cipul pașaportului sau al cărții de identitate, inclusiv imaginea facială a titularului, dar nu și amprenta. Un document de călătorie digital poate fi stocat pe un telefon mobil. Va fi opțional pentru călători să solicite sau să folosească această versiune digitală a documentelor lor gratuit.
Acest lucru va permite treceri de frontieră mai rapide și mai fluide pentru călători, susține într-un comunicat de presă Comisia Europeană. Atât cetățenii UE, cât și cei din afara UE vor putea să își trimită pașapoartele sau cărțile de identitate digitale înainte de călătorie pentru un control prealabil la frontieră atunci când călătoresc spre sau dinspre UE.
Totoodată, va fi facilitată libertatea de mișcare și va reduce sarcinile administrative pentru cetățenii UE. Statele membre pot permite cetățenilor UE să utilizeze cărți de identitate digitale pentru înregistrare și identificare. De exemplu, acestea ar putea fi utilizate pentru înregistrarea la autoritățile naționale atunci când se stabilește reședința într-un alt stat membru sau pentru a facilita accesul la schemele de identificare electronică.
Președintele României: Singurii vinovaţi pentru faptul că nu suntem în Schengen sunt pesediştii
În plus, se va îmbunătăți eficiența controalelor la frontieră, potrivit Comsiei. Autoritățile care gestionează frontierele vor putea să-și concentreze timpul și resursele pe detectarea infractorilor transfrontalieri și a traficanților de migranți datorită controalelor prealabile posibile prin documentele de călătorie digitale.
Bruxelles-ul mizează că se va îmbunătăți securitatea spațiului Schengen. Documentele de călătorie digitale vor facilita verificarea autenticității și integrității documentelor de călătorie de către autorități, făcând mai dificilă folosirea documentelor false sau trecerea neobservată a frontierei de către infractori.
Aplicația Digitală de Călătorie UE va fi dezvoltată de Comisie cu sprijinul EU-LISA, și implementată la nivelul UE. Aplicația va fi disponibilă pentru toți cetățenii UE și non-UE care dețin un pașaport biometric sau o carte de identitate UE și care călătoresc spre sau dinspre spațiul Schengen.
EU-LISA sau European Union Agency for the Operational Management of Large-Scale IT Systems in the Area of Freedom, Security and Justice este o agenție a Uniunii Europene creată pentru a gestiona și opera sisteme IT majore care sprijină securitatea și libera circulație în spațiul Schengen. Administrează baze de date importante: Sistemul de Informații Schengen (SIS), folosit pentru schimbul de informații între autoritățile din statele membre pentru controlul frontierelor și cooperarea judiciară; Eurodac, o bază de date pentru amprentele solicitanților de azil, utilă în gestionarea cererilor de azil sau Sistemul de Informații despre Vize (VIS) care facilitează schimbul de date între statele membre cu privire la vizele pentru șederi scurte.
Controale stricte la granițele Germaniei. Cum vor fi afectați cei care călătoresc din/în țările vecine
Datorită aplicației Digitale de Călătorie UE, călătorii vor putea crea documente de călătorie digitale, utilizând pașapoartele lor sau, în cazul cetățenilor UE, cărțile lor de identitate; trimite planurile de călătorie și documentele autorităților de frontieră în avans, reducând astfel timpul de așteptare la trecerile de frontieră, deoarece majoritatea verificărilor vor fi efectuate dinainte; asigura protecția datelor personale, aplicația necesitând consimțământul utilizatorului înainte de a prelucra datele personale. De asemenea, statele membre vor fi obligate să ofere autorităților de frontieră instruire completă în materie de securitate și protecția datelor înainte de a le permite accesul la aceste date.
Aplicația Digitală de Călătorie UE va fi disponibilă începând din 2030. Aceasta va permite stocarea documentelor de călătorie digitale în portofelul digital de identitate european. Pentru a intra în vigoare este nevoie ca Parlamentul și Consiliul European să cadă de acord asupra propunerilor. Odată adoptate, Aplicația Digitală de Călătorie UE și standardele tehnice necesare vor fi dezvoltate.
Propunerile recente ale Comisiei fac parte din strategia Schengen adoptată în 2021 prin care UE s-a angajat să digitalizeze în continuare procedurile la frontierele externe. Propunerile sunt legate și de crearea Portofelelor Digitale de Identitate Europene în care pașapoartele și cărțile de identitate digitale vor putea fi stocate alături de permise de conducere digitale, rețete medicale și alte documente.