Comisia Europeană a decis joi, 3 octombrie 2024, să trimită Italia în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru nerespectarea legislației privind contractele pe durată determinată și a condițiilor de muncă discriminatorii (Directiva Consiliului 1999/70/CE). Conform Comisiei, Italia nu a implementat măsurile necesare pentru a preveni discriminarea în condițiile de muncă și utilizarea repetitivă a contractelor pe termen scurt.
Abuzuri în utilizarea contractelor pe durată determinată
Comisia Europeană a identificat că legislația italiană privind salarizarea profesorilor angajați pe termen determinat în școlile publice nu prevede progresia salarială în funcție de perioadele anterioare de serviciu. Acest lucru reprezintă o discriminare în comparație cu profesorii angajați permanent, care beneficiază de astfel de creșteri salariale. Mai mult, Italia nu a luat măsuri eficiente pentru a preveni utilizarea abuzivă a contractelor pe termen scurt în cazul personalului administrativ, tehnic și auxiliar din școlile de stat, încălcând astfel legislația UE privind angajarea pe durată determinată.
►►► CJUE: Telefoanele mobile pot fi verificate de poliție chiar și pentru infracțiunii minore
Procedura de încălcare a dreptului european
Procedura de sancționare a Italiei a început în iulie 2019, când Comisia a trimis o scrisoare de avertizare autorităților italiene, urmată de o altă scrisoare în decembrie 2020 și un aviz motivat în aprilie 2023. Decizia de joi de a trimite cazul în fața Curții de Justiție vine după ce Italia nu a reușit să soluționeze aceste probleme, conform așteptărilor Comisiei. Aceasta din urmă consideră că Italia nu a implementat măsuri eficiente pentru a penaliza și compensa abuzurile legate de contractele pe durată determinată, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației UE în domeniu.
Context legislativ
Acordul-cadru privind munca pe durată determinată, încheiat între ETUC, UNICE și CEEP, anexat la Directiva Consiliului 1999/70/CE, stabilește principiul nediscriminării în comparație cu lucrătorii permanenți, cu excepția cazurilor justificate prin motive obiective. Acesta se aplică condițiilor de muncă, inclusiv remunerării și promovării. De asemenea, acordul prevede că acele calificări obținute pe baza perioadelor de muncă trebuie să fie aceleași pentru angajații pe durată determinată și cei permanenți, cu excepția cazurilor în care diferențele sunt justificate obiectiv. În plus, acordul cere statelor membre să prevină abuzul privind utilizarea contractelor succesive pe termen determinat.
►►► Munca la negru în Italia. Unde reclami și cum poți obține despăgubiri
Comisia Europeană subliniază importanța asigurării unor condiții de muncă echitabile și prevenirea utilizării abuzive a contractelor temporare. Dacă Italia nu ia măsuri pentru a corecta aceste deficiențe, țara riscă sancțiuni semnificative din partea CJUE.