Comisia Europeană, ajutor de 254 milioane de euro pentru sistemul de termoficare din București

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE de ajutor de stat, modernizarea sistemului de termoficare a municipiului București. Informația a apărut pe site-ul Comisiei Europene astăzi, 23 februarie 2021.

„Această măsură de ajutor de 254 milioane de euro, finanțată grație fondurilor structurale ale UE, va ajuta România să își atingă obiectivele de eficiență energetică și va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră și a altor emisiilor poluante fără a denatura concurența în mod nejustificat”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei responsabil cu politica în domeniul concurenței.

România a notificat Comisiei planurile sale de a oferi un sprijin public de aproximativ 254 milioane euro (1.208 miliarde RON) pentru reabilitarea rețelei de distribuție, în special a conductelor de transport a apei calde către principalele puncte de distribuție, parte a sistemului de termoficare din București.

Matei Balș în flăcările corupției

Sprijinul planificat va lua forma unei subvenții directe finanțate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Sistemul de termoficare București este cel mai mare ca dimensiune din UE și al doilea ca mărime din lume. Are aproximativ 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport și 2.800 km conducte pentru sistemul de distribuție.

Reabilitarea sistemului de termoficare București va consta în înlocuirea secțiunilor conductelor principale de transport al apei calde pentru aproximativ 10% din lungimea totală a rețelei de termoficare.

Această investiție va reduce pierderile de căldură, pierderile de reumplere a apei, costurile de întreținere a rețelei, precum și alte pierderi.

Prin urmare, măsura va contribui la economisirea energiei și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor poluanți.

Încurcătură macabră la Medicina Legală din București. Un francez decedat a fost incinerat și trimis în SUA

Potrivit Comisiei Europene, autoritățile române au demonstrat că reducerea cu aproximativ 10% a costurilor de exploatare nu va genera venituri suficiente pentru a acoperi costurile de investiții pentru funcționarea generală a sistemului de termoficare.

Prin urmare, proiectul nu ar fi viabil financiar fără sprijin public. Contribuția unei subvenții din fondurile structurale ale UE este necesară pentru a acoperi deficitul de finanțare al proiectului.

Pe baza tipului de căldură alimentată în sistem, aproximativ 80% din aportul său provine din surse de „cogenerare”, Comisia Europeană a constatat că sistemul de la București îndeplinește definiția unui sistem eficient de încălzire și răcire urbană, așa cum este stabilit în Directiva privind eficiența energetică.

Comisia  mai decis că acordarea celor 254 de milioane de euro nu denaturează concurența și este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special datorită reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor substanțe poluante și a îmbunătățirii eficienței energetice a sistemului de termoficare.

BUCUREȘTI: Fântânile din Piaţa Unirii, incluse în Cartea Recordurilor – VIDEO

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!