Condițiile impuse românilor care folosesc aeroportul din Budapesta. Care sunt culoarele de tranzitare a Ungariei

Ambasada României de la Budapesta a anunțat în ce condiții se poate tranzita Ungaria, care sunt punctele de frontieră prin care se trece și ce măsuri se aplică românilor care folosesc Aeroportul Ferenc Liszt.

La granița româno-ungară sunt operaționale 11 puncte de trecere a frontierei: Petea și Urziceni din judeţul Satu Mare, Valea lui Mihai și Borş din judeţul Bihor, Vărșand, Turnu, Nădlac I și Nădlac II din judeţul Arad.

Prin celelalte puncte de trecere se permite doar traficul lucrătorilor transfrontalieri: Salonta și Săcuieni din judeţul Bihor și Cenad din judeţul Timiş.

La frontiera dintre Ungaria și Austria funcționează punctul de la Hegyeshalom-Nickelsdorf de pe autostradă pentru: intrare cetăţeni ungari; în scop de afaceri cetăţeni din Cehia, Polonia, Germania, Austria, Slovacia şi Coreea de Sud; în scop de tranzit, zilinic între orele 00.00-24.00, cetăţeni români și cetățeni din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Slovenia şi Croația; trafic internaţional de marfă; lucrători transfrontalieri care sunt cetăţeni români şi maghiari, fără limită teritorială.

La frontiera cu Ungariei cu Slovacia punctul de trecere este pe M15 la Rajka-Rusovce pentru aceleași categorii prezentate mai sus, cu excepția lucrătorilor transfrontalieri.

La granița dintre Slovenia și Ungaria trecerea frontierei se face pe la Tornyiszentmiklos-Pince – M70 pentru: intrare cetăţeni ungari; în scop de tranzit, zilnic între orele 00.00-24.00, cetăţeni români și cetățeni din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina; trafic internaţional de marfă.

Potrivit unui comunicat din 2 iunie 2020 al Poliției de Frontieră Române, prin cele 11 puncte de trecere au trecut în ultimele 24 aproximativ 29.500 de persoane şi 10.700 de mijloace de transport din care 4.900 automărfare.

În urma verificărilor suplimentare efectuate,  au fost trimise spre izolare/carantină la locuință de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică 11.300 de persoane.

Principalele puncte de trecere unde au fost dispuse astfel de măsuri sunt:  Nădlac I –  3.861 (din care 1.525 pe jos), Borş – 3.075, Nădlac II – 3.048, Petea – 1.181 și Vărşand – 49.

Ambasada României a mai anunțat și care sunt noile măsuri cu privire la transportul de persoane pentru cetăţeni români – autoturisme, autobuze, microbuze – care sosesc sau pleacă de pe Aeroportul Internaţional Liszt Ferenc din Budapesta.

Şoferii şi pasagerii sunt exceptaţi de măsura carantinării pe teritoriul Ungariei, dar pe parcursul călătoriei trebuie să urmeze culoarul de tranzit prestabilit şi să alimenteze doar la punctele marcate de pe traseu.

Şoferii care transportă pasagerii curselor aeriene cu aterizare/decolare de/ pe aeroportul Liszt Ferenc din Budapesta trebuie să părăsească teritoriul Ungariei pe culoarul prestabilit în interval de 24 de ore de la intrare prin punctul de frontieră.

Condiţia intrării cetăţenilor în scop de tranzit este supunerea la o examinare medicală, inexistenţa suspiciunii infecţiei COVID, respectiv îndeplinirea condiţiilor de intrare şi deplasare prevăzute de Codul frontierelor Schengen.

Şoferii mijloacelor de transport trebuie să facă dovada/certifice scopul transportului cu un document/ foaie de parcurs prin care se adevereşte că pasagerii prezintă bilete de avion valabile şi că acestora le este asigurată intrarea pe teritoriul ţării de destinaţie.

În atenția lucrătorilor sezonieri:

Este permisă intrarea pe teritoriul ungar a lucrătorilor sezonieri din țările vecine.

Din România se permite intrarea pe la punctul de frontieră Nădlac cu înștiințare prealabilă din partea angajatorului (cu 48 de ore înainte) prin transmiterea unui e-mail la poliția de frontieră.

Lucrătorii sezonieri trebuie apoi să prezinte la frontieră o copie a înștiințării.  De asemenea, aceștia trebuie să prezinte contractul de muncă în original care atestă domeniul de activitate, locul de desfășurare a activității și perioada pentru care contractul a fost încheiat.

Angajatorul este obligat să anunțe autoritățile de sănătate publică din Ungaria cu trei zile înainte de sosirea lucrătorilor. După sosirea lucrătorilor sezonieri, trebuie asigurate condițiile de carantină la locul de muncă.

Muncitorii zilieri vor fi transportați de angajator în mod organizat de la punctul de frontieră la locul de cazare; deplasările individuale nu sunt permise.

Locurile de cazare pot să fie părăsite doar organizat în scopul deplasării la locul de muncă, iar masa lucrătorilor trebuie asigurată de către angajator.

Lucrătorul este obligat să anunțe orice fel de simptome de îmbolnăvire în timpul carantinei la locul de muncă, iar în cazul în care se constată unele simptome, angajatul trebuie izolat și trebuie anunțate autoritățile de sănătate publică din Ungaria.

În atenția lucrătorilor transfrontalieri:

Persoanele vor prezenta la controlul de frontieră în mod obligatoriu un contract de muncă, titlu de proprietate sau alte documente echivalente care atestă faptul că acestea tranzitează frontiera de stat în interes profesional sau pentru desfășurarea de activități agricole sau comercializarea de produse alimentare.

Lucrătorii transfrontalieri sunt exceptați de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare dacă la intrarea în România din Ungaria nu prezintă simptome asociate COVID-19.

Conform Ordonanței Militare nr. 8 din 08.04.2020, prin lucrător transfrontalier se înțelege persoana care face dovada că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, și care se reîntoarce la locuință cel puțin o dată pe săptămână.

Doi polițiști români, trimiși la frontiera ungaro-austriacă în ajutorul celor care revin în țară

AUSTRIA: Au fost eliminate restricțiile de tranzitare a țării

Persoanele care vin în România vor intra în izolare timp de 14 zile și după 1 iunie

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?