Franța a notificat Uniunea Europeană că intenționează să reinstaureze, începând cu 1 noiembrie, controalele la granițele Schengen cu vecinii săi, ceea ce ar putea duce la întârzieri la frontieră din cauza verificărilor suplimentare efectuate. Controalele vor dura șase luni, cu posibilitatea de reînnoire începând de la 1 aprilie.
Ministrul de Interne, Bruno Retailleau, a transmis notificarea oficială către Comisia Europeană și a declarat că controalele sunt reintroduse din cauza „amenințărilor grave la ordinea publică și siguranța internă, cauzate de activități teroriste la nivel înalt, prezența tot mai mare a rețelelor criminale care facilitează migrația neregulată și traficul, precum și fluxurile migratorii care riscă să fie infiltrate de indivizi radicalizați.”
Franța a impus frecvent controale temporare la anumite frontiere din motive de securitate, în special după atacurile teroriste din 2015 sau în timpul pandemiei de Covid-19, dar acum va fi prima dată când vor fi impuse controale la toate granițele de la crearea zonei Schengen în 1995.
În prezent, persoanele care călătoresc între Franța și o țară din zona Schengen nu sunt supuse, de obicei, niciunui control, deși verificări sporadice mai au loc uneori.De la 1 noiembrie, controalele se vor aplica tuturor tipurilor de transport: aerian, maritim sau terestru. În alte țări europene care au reintrodus controalele, prezența poliției s-a concentrat în principal pe cei care traversează frontiera cu mașina sau autobuzul.
Urmând exemplul Germaniei, care a făcut același lucru luna trecută, Parisul a anunțat verificări la granițele cu Luxemburg, Belgia, Germania, Elveția, Spania și Italia. De când Germania a reintrodus controalele la frontieră, au fost raportate blocaje în trafic la graniță, chiar dacă nu fiecare mașină a fost verificată. La fel ca în cazul Germaniei, Franța a invocat terorismul și migrația ca motive.
Controale extinse la frontierele Germaniei. Nu s-a permis intrarea a peste 1.000 de persoane
Informațiile despre amenințări teroriste specifice sunt, din necesitate, secrete, așa că este dificil de evaluat dacă riscul este mai mare acum decât în anii anteriori. Cert este că, de la atacurile teroriste din 2015, Franța a fost plasată în mod regulat la cel mai înalt nivel de alertă teroristă, fără să își schimbe protocoalele de frontieră Schengen.
În ceea ce privește migrația neregulată, nu există dovezi specifice că amenințarea s-ar fi agravat în ultimele luni. Practic, decizia Parisului de a introduce controale pare să fie o mișcare de natură politică, și nu una care să aibă la bază rașiuni de securitate.
Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la modul în care controalele vor afecta lucrătorii transfrontalieri, deoarece multe persoane fac naveta zilnic. Premierul din Luxemburg a declarat că a avut discuții cu Macron și Scholz și le-a transmis că „nu este o idee bună”.
Reintroducerea controalelor nu schimbă, de fapt, regulile privind pașapoartele. Când călătoresc în zona Schengen, toți călătorii trebuie să dețină fie un card de identitate emis de o țară din UE, fie un pașaport.
În Franța, cărțile de identitate sunt emise doar cetățenilor francezi, astfel încât străinii care locuiesc aici vor avea nevoie fie de cardul de identitate al unei țări din UE , dacă sunt cetățeni ai UE, fie de un pașaport pentru a călători. Alte documente franceze, cum ar fi carte de séjour sau permisul de conducere, nu sunt acceptate ca documente de călătorie.
Cetățenii din afara blocului comunitar care locuiesc în Franța ar trebui să prezinte atât pașaportul, cât și carte de séjour la intrarea sau ieșirea din Franța, pentru a evita ștampilarea pașaportului.Aceste reguli au fost întotdeauna în vigoare, dar au fost adesea uitate până acum din cauza controalelor mai puțin stricte la granițele din zona Schengen.
Norvegia introduce controale la frontieră din cauza riscului sporit de terorism. Danemarca le prelungește
Oricine intră în Franța dintr-o țară din afara zonei Schengen (de exemplu, Regatul Unit sau SUA) nu va observa nicio diferență, deoarece controalele de pașapoarte și vamale sunt deja efectuate pentru călătorii care vin din afara zonei Schengen. Schimbările nu vor afecta nici ștampilarea pașapoartelor pentru cetățenii non-UE, nici regula celor 90 de zile.
Oricine ia un zbor spre Franța dintr-o țară Schengen alta decât cele șase enumerate mai sus, de exemplu un zbor de la Stockholm la Paris, nu va observa nicio schimbare. Dar, oricine traversează terestru între Franța și Spania, Italia, Elveția, Luxemburg și Belgia este sfătuit să aloce timp suplimentar. Același lucru este valabil și pentru traversarea între Franța și Germania, unde șoferii se confruntă acum cu posibilitatea unor controale duble, atât din partea franceză, cât și germană.
Noul sistem de control biometric de pașapoarte al UE, cunoscut sub numele de EES (Sistem de Intrare-Ieșire), urmează să intre în vigoare la începutul anului 2025 și aduce cerințe suplimentare pentru călători, cum ar fi amprentele și scanările faciale. EES se aplică doar la frontierele externe ale UE/zona Schengen și nu afectează călătoriile în interiorul zonei Schengen.