Skip to content

Credite fictive de 1,2 milioane de lei. Zeci de români s-au ales cu datorii

Credite fictive de 1,2 milioane de lei. Zeci de români s-au ales cu datorii

Zeci de români au luat credite fără să știe. Pe 27 mai 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a coordonat o amplă operațiune în mai multe județe. Au fost organizate 17 acțiuni operative care au inclus aproape 100 de percheziții. Operațiunile au vizat mai multe tipuri de infracțiuni.

Una dintre acestea a avut loc în Gorj unde au avut loc mai multe percheziții în localitățile Târgu Jiu, Rovinari, Bălești, Cornești și Peștișani. O angajată a unei asociații, ajutată de două persoane, este acuzată că a întocmit în fals 63 de contracte de împrumut.

Cei trei au folosit documente falsificate pentru a induce în eroare reprezentanții unei instituții de credit. Prejudiciul este de aproape 900.000 de lei. Victimele, 53 la număr, sunt toate din județul Gorj, se arată într-un comunicat al Parchetului.

În Harghita, Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au percheziționat sediul unei case de ajutor reciproc (CAR) din localitatea Sânsimion.

Doi funcționari angajați ai CAR-ului respectiv sunt cercetați pentru că, în perioada 2021-2023, au fi încheiat mai multe contracte de împrumut pe numele mai multor persoane, fără consimțământul acestora. Prejudiciul este aproximativ 330.000 de lei.
Posibilă amânare a executării silite pentru cei care au luat credite în franci elvețieni