Skip to content

Crește bilanțul victimelor inundațiilor devastatoare din Spania. De ce a plouat atât de mult

Crește bilanțul victimelor inundațiilor devastatoare din Spania. De ce a plouat atât de mult

Inundații catastrofale au devastat estul Spaniei, unde bilanțul victimelor a ajuns la 205 persoane. Echipele de salvare continuă să încerce să ajungă în zonele izolate, aceasta fiind cea mai gravă catastrofă meteo din Europa din ultimele cinci decenii.

În Valencia, regiunea cea mai afectată de inundații, aproximativ 500 de soldați au fost mobilizați pentru a căuta persoanele dispărute și a sprijini supraviețuitorii. În plus, o morgă temporară a fost deschisă la un centru de convenții, unde primele corpuri au fost aduse vineri dimineață. În acest timp, o nouă alertă meteo a fost emisă în Huelva, în sud-vestul Spaniei.
►►► Inundații catastrofale în Spania. Cel puțin 62 de persoane și-au pierdut viața

Oficialii au avertizat că numărul victimelor va continua probabil să crească, acesta fiind deja cel mai grav dezastru de acest tip din istoria modernă a Spaniei și cel mai letal din Europa din anii ’70.

Devastarea zonei și echipajele de salvare

În suburbia Alfafar de lângă Valencia, imagini surprinse cu drona au arătat zeci de vehicule distruse și împrăștiate pe căile ferate. "Totul este distrus: magazine, supermarketuri, școli, mașini,” a declarat Patricia Villar, o localnică din zonă. Aproape, o barcă purtată de ape a ajuns să fie abandonată la un colț de stradă.

Serviciile de urgență au început să degajeze vehiculele dintr-un pasaj subteran inundat din Alfafar, temându-se că ar putea găsi mai multe victime. “Încercăm să îndepărtăm vehiculele una câte una pentru a vedea dacă există victime,” a spus un salvator pentru televiziunea națională.

Provizii insuficiente

Aproximativ 75.000 de locuințe au rămas fără electricitate, iar pompierii extrag combustibil din mașinile abandonate pentru a alimenta generatoarele necesare redresării aprovizionării. „Mergem de la mașină la mașină căutând orice combustibil disponibil,” a declarat un pompier venit din Andaluzia.

În timpul nopții de marți, a căzut echivalentul precipitațiilor unui an întreg în doar opt ore, distrugând drumuri, căi ferate și poduri. Totodată, mii de hectare de teren agricol, mai ales cele cultivate cu citrice, exportul principal al Spaniei, au fost devastate.

Răspunsul oficialităților și critici ale locuitorilor

Oscar Puente, ministrul Transporturilor, a descris catastrofa drept una „fără precedent”. Deși apa s-a retras în mare parte din Valencia, echipele de salvare încă nu au putut ajunge în câteva zone, inclusiv în cartierul Albal.

În unele regiuni, proviziile de apă potabilă sunt reduse, iar în suburbia Paiporta, localnicii păzesc magazinele după ce s-au înregistrat 50 de arestări pentru jafuri. Amber Gonzalez, o rezidentă de 72 de ani, a declarat că refacerea va dura mult timp: “Oricât de mult ajutor am primi, nu este suficient. Nu se va rezolva în una sau două luni.”

Pe măsură ce bilanțul crește, locuitorii și-au exprimat nemulțumirea față de autorități, acuzându-le de lipsă de pregătire și întârzierea avertizării populației. Hector Bolivar, un localnic de 65 de ani, a întrebat de ce alerta a fost trimisă abia la ora 20:00, deși ploaia abundentă începuse cu câteva ore înainte.

Carlos Mazon, președintele guvernului regional din Valencia, a declarat că toate protocoalele de gestionare a dezastrelor au fost respectate și că avertizările au fost emise încă de duminică.

De ce a plouat atât de mult în Spania

Oamenii de știință susțin că frecvența fenomenelor meteorologice extreme este în creștere din cauza schimbărilor climatice. Meteorologii consideră că încălzirea Mării Mediterane, care amplifică evaporarea apei, joacă un rol crucial în intensificarea ploilor torențiale.

Potrivit Grupului Interguvernamental de Experți pentru Schimbările Climatice (IPCC), evenimentele meteorologice extreme, precum inundațiile și secetele devastatoare, au devenit mai frecvente și mai severe din cauza schimbărilor climatice antropogene, un fenomen confirmat de multiplele evenimente recente.

„Ca urmare a creșterii temperaturilor, ciclul hidrologic s-a accelerat, devenind tot mai imprevizibil, astfel că ne confruntăm tot mai des cu probleme de exces sau deficit de apă”a explicat Celeste Saulo, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (WMO). O atmosferă mai caldă reține mai multă umiditate, favorizând ploile torențiale.

Fenomenul care a lovit Spania, cunoscut sub numele de Depresiune izolată la înălțimi mari sau DANA (în spaniolă), apare de obicei în timpul toamnei, când căldura rămasă de la suprafața încălzită pe timpul verii întâlnește un val brusc de aer rece din regiunile polare. Acest fenomen de „cut-off” (sistem izolat de joasă presiune) persistă câteva zile, rotindu-se în jurul regiunii afectate. Fenomenul a afectat și sudul Franței.
►►► Meteorologii avertizează: Iarna aceasta va fi mai rece decât cea de anul trecut

„Prezența aerului cald la suprafață, alimentat de umiditatea excesivă a Mării Mediterane încă calde, împreună cu instabilitatea generată de contactul cu aerul rece din atmosferă duce la formarea unor nori convectivi mari, care aduc ploi torențiale și inundații rapide” a explicat Omar Baddour, șeful departamentului de monitorizare a climatului din cadrul WMO.

Schimbările climatice sunt așteptate să amplifice aceste sisteme de tip „cut-off”, deoarece apele mărilor sunt mai calde și crește umiditatea atmosferică. Pentru fiecare creștere de 1°C, aerul saturat poate reține în medie cu 7% mai multă vapori de apă, ceea ce amplifică riscul precipitațiilor extreme.

Un fenomen similar de „cut-off”, cunoscut sub numele de Furtuna Daniel, a avut loc în septembrie 2023. Aceasta a provocat distrugeri masive în Grecia și a continuat spre Libia, unde prăbușirea unor baraje a dus la pierderi considerabile de vieți omenești.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!