Skip to content

Creștere semnificativă a banilor falși aflați în circulație

Bancnote și monede euro false în circulație

Peste 50.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în 2023, aproape cu o treime mai multe decât în anul precedent. Nu este neobișnuit ca oamenii să folosească bani falși pentru a cumpăra bijuterii scumpe sau mașini de lux. Și atenție: sunt și monede contrafăcute în circulație.

Falsificatorii din Germania și alte țări europene au pus pe piață anul trecut foarte mulți bani falși. Poliția, comercianții și băncile au retras aproape 56.600 de bancnote euro contrafăcute din circulație în Germania, a anunțat luni Bundesbank. Cu 28% mai mulți decât cu un an înainte. „Creșterea numărului de bani falși se datorează unor cazuri mai mari de fraudă, care implică în primul rând bancnote false de 200 și 500 de euro”, a explicat Burkhard Balz, membru al consiliului de administrație al Bundesbank.
Citiți și: Apel pe WhatsApp de la număr internațional necunoscut. Ce trebuie să faci

„În ciuda numărului semnificativ mai mare de falsuri, riscul pentru cetățenii normali de a intra în contact cu bani falși este încă scăzut ”, a subliniat Balz. Conform calculelor Bundesbank, în medie au fost șapte bancnote contrafăcute la fiecare 10.000 de locuitori în Germania în 2023. „Cifrele sunt departe de maximul istoric din 2015”, a spus Balz. La acel moment, 95.400 de bancnote false au fost scoase din circulație în Germania.

Anul trecut, o serie de cazuri majore de fraudă cu bancnote de 200 și 500 false date vânzătorilor de bunuri de lux, cum ar fi bijuterii, ceasuri și mașini, au crescut cifrele. Drept urmare, valoarea prejudiciului aproape s-a dublat de la 2,7 milioane de euro în 2022 la 5,1 milioane de euro anul trecut. Cel mai mare prejudiciu cauzat de bani falsi in Germania a avut loc in 2004 și a fost de 6,1 milioane de euro. Deși producerea și emiterea bancnotei de 500 de euro a fost oprită în 2019, bancnotele violet sunt încă în circulație.

Din ce în ce mai multe monede de 2 euro falsificate

Bundesbank a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a monedelor contrafăcute în 2023. Aproape 115.900 de unități au fost scoase din circulație, față de puțin sub 73.400 cu un an mai devreme. Bundesbank explică acest lucru spunând că unele companii au colectat bani suspecti pe o perioadă lungă de timp și i-au depus la Bundesbank abia anul trecut. În plus, au apărut din ce în ce mai mult monedele false de 2 euro.
Citiți și: Peste 260.000 € și 20.000 $, descoperiți la frontieră ascunși într-un autocar – VIDEO

În Europa în ansamblu, numărul de bancnote euro false confiscate a crescut semnificativ anul trecut, cu 24,2%, până la 467.000. În medie, au existat 14 bancnote contrafăcute la 10.000 de locuitori. Aceasta înseamnă că în Germania există mai puțini bani falși în circulație decât în ​​restul Europei. Volumul daunelor din Europa a crescut de la an la an de la 21,5 milioane de euro la 25 de milioane de euro.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!