După ce au stat cuminți în banca lor și nu i-au deranjat ani de zile, procurorii și polițiștii au tăbărât pe legionari și tiktokerii lui Putin. S-au făcut percheziții, s-au deschis dosare penale, se face, se drege. De ce acum? De ce nu au muncit și înainte cu atâta patos?
Consilul Suprem de Apărare a Țării a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție doar hotărârea adoptată în ședința din data de 28 noiembrie 2024, fără documentele care au fost declasificate. Abia pe 5 decembrie, în urma desecretizării și analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe.
Cercetările vizează săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat, infracțiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile ilegalități legate de proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susținătorii săi, comiterea unor infracțiuni informatice ca urmare a identificării unor activități în mediul online ce au implicat crearea și utilizarea unor conturi false menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral.
PÎCJ a solicitat DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente. Pe 7 decembrie, a fost demarată o acțiune care urmărește „sancționarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online, pe diferite platforme de socializare, constând în îndemnarea publicului la săvârșirea unor infracțiuni sau incitarea la violenţă și ură împotriva unor persoane pe motiv că fac parte dintr-o anumită categorie definită pe criterii de etnie, orientare sexuală ori pe motivul exprimării opțiunilor politice în contextul procesului electoral din România”.
Astăzi sunt efectuate nouă percheziții domiciliare în mai multe localități și vizează comportamente ilegale manifestate pe mai multe platforme online și care pot fi împărțite în două categorii: mesaje care incită la violență împotriva unui candidat la alegerile prezidențiale sau împotriva celor care susțin un anumit candidat și mesaje care promovează concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase.
Activitățile operative sunt realizate în șapte dosare penale deschise pentru infracțiuni de amenințare, incitare la violență, ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, promovarea în public a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, promovarea în public de idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
SIE: Persoanele cu nivel redus de cultură media, manipulate de acțiunile online ale Rusiei
Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a efectuat nouă percheziții domiciliare în București, Ilfov, Timiș, Maramureș, Sălaj și Neamț în legătură cu adunarea din 30 noiembrie 2024 de la Tâncăbești, Ilfov, unde a fost organizată comemorarea a 86 de ani de la moartea lui Corneliu Zelea – Codreanu și a altor 13 membri ai mișcării. Anchetatorii ar fi trebuit încă de atunci să deschide dosare penale. De ce a fost nevoie de circul de la Cotroceni cu desecretizarea pentru a-și face meseria?
Persoanele vizate de anchetă au folosit steaguri cu simboluri ce reprezintă Mișcarea Legionară, au purtat uniforme legionare și au adoptat simboluri specifice, cum este salutul specific Mișcării Legionare. Ulterior, prin intermediul aplicației TikTok, au fost distribuite mai multe videoclipuri de la acea adunare.
„Acțiunile pe linia combaterii violenței în mediul online și a tragerii la răspundere penală a persoanelor care incită la acte de violență sau la săvârșirea unor infracțiuni vor continua în perioada următoare, la nivelul unităților de parchet și de poliție din întreaga țară fiind demarate mai multe anchete având acest obiect”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Procurorii Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și ofițeri ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au trei percheziții domiciliare în orașul Brașov.
Perchezițiile vizează implicarea lui Bogdan Peșchir, cunoscut ca BOGPR, în finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Călin Georgescu prin utilizarea unor sume de bani cu privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârșirea unor infracțiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor.
DIICOT s-a sesizat și el după declasificarea documentelor din ședința CSAT și face cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic.