DANEMARCA a introdus restricții pentru români. Condițiile de tranzitare și intrare în această țară

Ministerul Afacerilor Externe – MAE informează că autorităţile daneze au anunţat noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul regatului, care vor intra în vigoare la data de 1 august, ora 00:00, România fiind inclusă pe lista ţărilor „închise”, alături de alte state cum ar fi Bulgaria, Luxemburg, și Portugalia.

Astfel, conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile daneze, cetăţenii care vin din România vor putea continua să călătorească în Danemarca doar în baza unui motiv întemeiat, conform listei stabilite.

Persoanele care călătoresc din țări „închise” pot intra în Danemarca în următoarele situații:

* cetățenii danezi și cei rezidenți în Danemarca pot intra fără restricții dacă prezintă documente relevante: yellow card valabil, permis de ședere, card de rezidență, certificat de înregistrare pentru cetățenii UE sau contract de închiriere sau alt document care să ateste reședința în Danemarca.
A. Muncă, afaceri, studii etc.

1. Dacă munciți în Danemarca. Puteți intra în baza unui contract de muncă valabil, chiar dacă nu a fost folosit.

2. Participați la o întâlnire de afaceri. Trebuie să prezentați o dovadă, de ex. email, a relației de muncă și data și ora la care are loc întâlnirea. De asemenea, trebuie să prezentați detalii de contact ale persoanei cu care urmează să vă întâlniți.

3. Prestați servicii sau transport de bunuri în și din Danemarca, în baza unor documente oficiale.

4. Sunteți personal navigant, membru al echipajului unei aeronave, diplomat etc.

5. Aveți un interviu pentru un loc de muncă. Trebuie să dovediți cu invitația din partea companiei la interviu și numele persoanei de contact.

6. Studiați în Danemarca. Trebuie să prezentați o scrisoare de confirmare din partea instituției de învățământ care să dovedească că sunteți înscris la cursuri sau urmează să participați la un examen de admitere (dacă acesta nu poate fi urmat online). Puteți intra în Danemarca cu cel mult 2 săptămâni înaintea începerii programului de studii. Dacă aveți un permis de rezidență pentru studenți puteți să îl prezentați ca dovadă a faptului că sunteți îndreptățit să locuiți în Danemarca.

7. Sunteți stagiar. Trebuie să prezentați o scrisoare de confirmare emisă de o instituție de învățământ străină din care să reiasă că stagiul reprezintă un element obligatoriu în cadrul programului educațional și un contract de stagiu cu compania daneză la care urmează să fie efectuat stagiul.

8. Urmați un program al unui gimnaziu, în baza unei scrisori de confirmare din partea gimnaziului.

9. Lucrați ca au pair. Trebuie să prezentați permisul de reședință, certificatul de înregistrare/cardul de reședință.

B. Aspecte de ordin privat

1. Sunteți partener, părinte etc. al unei persoane rezidente în Danemarca. Puteți intra în Danemarca dacă sunteți soție/soț; live-in partner; logodnică/logodnic; iubită/iubit (cu o relație, în mod normal, de peste 3 luni); părinte sau părinte vitreg; soră/frate sau soră/frate vitreg; bunic sau bunic vitreg; copil sau copil vitreg; nepot sau nepot vitreg al unui cetățean danez sau unei persoane străine rezidentă și cu dreptul legal de a intra în Danemarca. 

Documente relevante care să ateste aceste relații sunt: certificat de căsătorie, certificat de naștere, copie a cardului de sănătate danez (yellow card) aparținând persoanei la care veniți.

Natura și durata relației poate fi dovedită și de o declarație solemnă (care intră subsidența Codului Penal danez, art. 163), prezentată în original sau copie, a persoanei rezidente în Danemarca – poate fi accesată la  https://politi.dk/en/-/media/mediefiler/corona/rejseerklaeringer/04-declaration-solemn-declaration-on-relationship-for-use-in-connection-with-entry.pdf?la=en&hash=318F49B80048C36FE41843738EE018E71C2171CF.

2. Sunteți soț, live-in partner sau copil al unui cetățean danez care are reședința în străinătate și intrați cu acesta în Danemarca. Trebuie prezentate documente doveditoare și completată o declarație solemnă.

3. Veți petrece timp cu un copil minor. Trebuie să dovediți relația cu certificatul de naștere și cardului de sănătate al minorului.

4.  Sunteți tutore legal pentru un minor cu reședința în Danemarca, dovedit în baza cardului de sănătate al minorului și al confirmării acestei calități din partea autorităților daneze.

5. Sunteți rudă sau într-o relație cu o persoană în stare de sănătate critică sau terminală. Trebuie dovedită relația cu persoană bolnavă (la fel ca la punctul B.1) și acceptul acesteia transmis de personalul medical relevant.

6. Veți participa la nașterea copilului. Intrarea se poate face, în mod normal, cu 3 săptămâni înainte de naștere, cu consimțământul mamei și prin prezentarea documentelor medicale care atestă faptul că persoana la care veniți este însărcinată.

7. Veți continua un tratament medical administrat de autoritățile daneze de sănătate, în baza unei note din partea spitalului.

8. Veți participa la o înmormântare, în baza unor documente doveditoare.

C. Aspecte de ordin judiciar

1. Veți participa în proceduri judiciare, în baza citației.

2. Aveți aspecte urgente de rezolvat la o ambasadă sau consulat din Danemarca, în baza confirmării din partea acestor instituții.

D. Aspecte legat de exercitarea dreptului de proprietate

1. Dețineți o casă de vacanță sau barcă sau sunteți rezident permanent într-un camping danez, în baza unor documente doveditoare. Puteți fi însoțit și de persoanele menționate la punctul B.1.

E. Rezidenții din landul german Schleswig-Holstein, anumite regiuni din Suedia și din Norvegia pot intra în Danemarca fără restricții.

“Intrarea cetăţenilor care vin din România şi care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriul Danemarcei va fi permisă fără prezentarea unui test COVID-19. În cazul în care aceştia prezintă simptome clare de infecţie (tuse uscată, febră etc.), autorităţile daneze pot refuza intrarea. Cetăţenilor români cu drept de şedere în Danemarca li se va recomanda ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România. De la aceeaşi dată, 1 august, nu va mai fi permisă intrarea pe teritoriul Regatului Danemarcei în scop turistic cetăţenilor care vin din România”, precizează MAE, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Cu privire la tranzit, autorităţile daneze au precizat că acesta va fi permis în următoarele condiţii:

* deplasare în scop turistic într-o altă ţară decât Danemarca; va fi solicitată dovada unei rezervări la o unitate de cazare din afara Danemarcei;

* deplasare într-o altă ţară pentru unul dintre motivele prevăzute în lista de “motive întemeiate” indicată anterior.

Persoanelor cu simptome clare de infecţie (tuse uscată, febră etc.) nu le va fi permisă tranzitarea teritoriului Danemarcei.

Informaţii suplimentare cu privire la noile măsuri sunt disponibile la următorul link (limba engleză): https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/travelling-in-or-out-of-denmark/entry-into-denmark .

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Copenhaga – 0045 27 35 55 37.

DANEMARCA: Amenzi de zece ori mai mari pentru transportatori și șoferii care se odihnesc în cabină

Românii, pe primul loc în topul infractorilor străini din Danemarca

Autovehicule care figurau ca furate sau căutate de autoritățile din Belgia, Anglia, Germania şi Danemarca, confiscate la frontieră

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA