Skip to content

Danemarca transformă 15% dintre terenurile agricole în păduri pentru a reduce utilizarea îngrășămintelor

Danemarca transformă 15% dintre terenurile agricole în păduri pentru a reduce utilizarea îngrășămintelor

Danemarca a anunțat un plan ambițios de a transforma 15% dintre terenurile sale agricole în păduri și habitate naturale, ca parte a eforturilor de reducere a utilizării îngrășămintelor chimice. Decizia vine ca răspuns la nivelurile alarmante de degradare a oxigenului din apele daneze cauzate de scurgerile de nutrienți care au dus la moartea masivă a vieții marine.

Pentru a implementa acest proiect, Danemarca a alocat 43 de miliarde de coroane daneze (aproximativ 6,1 miliarde de dolari) pentru achiziționarea de terenuri de la fermieri pe o perioadă de 20 de ani, informează Reuters.

Plantarea unui miliard de copaci

Planul include plantarea a un miliard de copaci pe terenurile agricole până în 2044. Aceasta face parte din acordul tripartit verde, coordonat de un minister special creat în august pentru a pune în aplicare o înțelegere semnată în iunie între fermieri, industrie, sindicate și organizații de mediu.
►►► Putregaiul din pădurile României are rădăcini adânci și greu poate fi stârpit. Comisia Europeană amenință cu procese

Prima taxă pe carbon în agricultură

Danemarca devine și prima țară din lume care introduce o taxă pe carbon în agricultură, un pas semnificativ pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Agricultura este cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră din țară, iar această inițiativă este esențială pentru atingerea obiectivului legal de a reduce emisiile cu 70% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
►►► Circuitul șpăgii în natură. Pădurari și ingineri silvici, mituitori de cinste ai Gărzii Forestiere

Impactul îngrășămintelor asupra apelor daneze

În acest an, nivelurile de oxigen din apele daneze au atins cote periculos de scăzute, din cauza scurgerilor de nutrienți proveniți din îngrășăminte în zonele joase. Această situație a evidențiat urgența reducerii utilizării îngrășămintelor pentru a proteja biodiversitatea marină și a restabili echilibrul ecosistemelor acvatice.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!